Sveriges Elin Rubensson jublar med lagkamrater efter sitt 2–0-mål. Foto: Bildbyrån

Sverige krossade Kroatien i VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige utklassade Kroatien med 4-0 i VM-kvalet. Stina Blackstenius blev tvåmålsskytt i krossen.

– Det kan alltid bli bättre, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Sverige tog emot tabelljumbon Kroatien inför 8092 åskådare på Gamla Ullevi i VM-kvalet. Sverige dominerade matchen fullständigt, men hade svårt att skapa några riktigt farliga chanser i den första halvleken.

I den 16:e minuten kom emellertid ledningsmålet efter att Linda Sembrant fått bollen i straffområdet efter en duell med den kroatiska målvakten Doris Bacic. Lagkaptenen Sembrant spelade sedan kallt in den framför mål där Stina Blackstenius kunde nicka in bollen i det öppna kroatiska målet.

Damlandslaget i fotboll

I slutet av halvleken fick målskytten Stina Blackstenius ett bra läge i straffområdet, efter ett fint förspel av Jonna Andersson och Sofia Jakobsson, men hennes avslut gick högt över.

Chansrik andra halvlek

Sverige dominerade även i andra halvlek och första läget gick till Sverige när Blackstenius kom helt fri i straffområdet efter en framspelning av Sofia Jakobsson, men Blackstenius fick inte till skottet som gick högt över. Sverige radade upp chanser och hade bland annat ett skott i ribban av Elin Rubensson.

Inhopparen Rubensson utökade Sveriges ledning i den 63:e minuten när hon höll sig framme på en retur efter ett skott av Kosovare Asllani. 3-0 kom kort därefter när Stina Blackstenius enkelt rullade in sitt andra mål för kvällen. Det sista målet gjordes i slutminuten av Hanna Folkesson efter ett fint svenskt anfall. Både Folkesson och Rubensson gjorde sina första mål för Sverige.

– Det kan alltid bli bättre och de chanserna vi missade ska sitta, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

I slutet av matchen fick Nilla Fischer läkarvård med en befarad ljumskskada, men Wolfsburgsstjärnan kunde återvända till matchen.

– Det var ingen fara med henne, utan hon fick lite ont i höften, säger Gerhardsson.

VM-kval

Sverige logo

Sverige

4 - 0

Kroatien logo

Kroatien

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 8092
Domare: Marta Frias

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet