Foto: TT Nyhetsbyrå

Sverige mot Danmark i VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

I kvalet till VM i Frankrike 2019 har de svenska fotbollsdamernas motstånd nu lottats fram. Och det blir ett hett grannmöte mellan toppseedade Sverige och andraseedade Danmark.

– Toppseedade, och ändå får vi Danmark, säger anfallaren Olivia Schough.

I Nyon, Schweiz, lottades kvalgrupperna fram i dag. Sverige hamnade i grupp 4 ihop med Danmark, Ukraina, Ungern och Kroatien.

Sverige och Danmark  möttes senast i kvalet till sommarens stundande EM-slutspel. Då föll redan EM-klara Sverige med 0–2 på bortaplan i den avslutande kvalmatchen. Totalt har lagen mötts 54 gånger. 30 matcher har slutat med svensk seger, tolv stycken med dansk. På de fem senaste har Sverige två segrar, två oavgjorda och en förlust.

Damlandslaget i fotboll

– Vi har ju mött varandra ett par gånger nu. Det är alltid kul att möta dem, men det kommer att bli tufft. Vi vet ju aldrig riktigt hur det ska gå, säger anfallaren Olivia Schough till TT.

”Inte alls säkert”

VM-kvalet blir Peter Gerhardssons första uppdrag som förbundskapten – Pia Sundhage slutar efter sommarens EM. Segrarna blir direktkvalificerade till VM i Frankrike. De fyra bästa tvåorna gör upp om en återstående plats till VM-slutspelet.

– Etta kan vi verkligen bli i den här gruppen, men det kommer att stå mellan oss och Danmark. Det är inte alls säkert.

Kvalgrupperna

Grupp 1:

England

Ryssland

Wales

Bosnien-Hercegovina

Kazakstan

Grupp 2:

Schweiz

Skottland

Polen

Vitryssland

Albanien

Grupp 3:

Norge

Nederländerna

Irland

Slovakien

Nordirland

Grupp 4:

Sverige

Danmark

Ukraina

Ungern

Kroatien

Grupp 5:

Tyskland

Island

Tjeckien

Slovenien

Färöarna

Grupp 6:

Italien

Belgien

Rumänien

Portugal

Moldavien

Grupp 7:

Spanien

Österrike

Finland

Serbien

Israel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet