Sverige är utslaget – ”Vi är besvikna”

Sverige har spelat klart i fotbolls-EM. Det orangea publikhavet fick fira då värdnationen Nederländerna slog svenskorna med 2-0 i kvartsfinalen.

– Det är tråkigt som fan. Vi är besvikna, säger Lotta Schelin till SVT Sport direkt efter matchen.

Första halvlek dominerades av Nederländerna och de var piggare hela halvleken igenom.

Det fick de utdelning för i den 33 minuten då svenskbekantingen Lieke Martens drog in en frispark som Hedvig Lindahl kanske borde ha tagit.

Fotbolls-EM

– Lindahls position i mål är helt fel. Hon står nästan bakom muren. Det är för enkelt för Martens att placera in den. Så här får det inte se ut. Det här är dåligt av Lindahl, sade SVT:s expert Daniel Nannskog i halvtid.

Sverige hade några enstaka chanser och närmast mål var det då Nilla Fischer nickade Kosovare Asllanis mål över ribban.

I den 40 minuten hade Stina Blackstenius också ett bra läge att kvittera.

Kontring gav utökad ledning

Till andra halvlek kom Sverige in i matchen och bägge anfallarna, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius, hade vassa kvitteringschanser.

Istället var det värdnationen som gjorde mål efter ett snabbt och vackert anfall som startades i och med missriktad passning av Fischer.

Shanice van de Sanden spelade fram Vivianne Miedema och 2-0 var ett faktum.

Efter målet började Nederländerna trycka på rejält igen och ytterligare ett hemmamål var närmare än en reducering.

I minut 73 bytte Pia Sundhage in Hanna Folkesson istället för Rolfö och flyttade upp Lotta Schelin i anfallet.

Sverige gjorde offsidemål

I den 80 minuten hade Sverige bollen i mål genom Lotta Schelin, men hon stod i offside då Blackstenius nickade bollen över den nederländska målvakten Sari van Veenendaal.

Nu har Pia Sundhage gjort sin sista match med landslaget. Hennes efterträdare blir Peter Gerhardsson.

– Det är ett bra Nederländerna. Vi försöker trycka upp i andra, men vi får inte riktigt till det, säger en besviken Schelin.