Sveriges Filippa Angeldahl blev dubbel målskytt. Foto: Bildbyrån

Sverige är klart för kvartsfinal

Den blågula drömmen om EM-guld lever.

När kvartsfinalsplatsen stod på spel var Sverige bestämt – och bjöd på målkalas när man vann med 5–0.

– Vi är gruppsegrare, vad mer kan man önska? säger Kosovare Asllani till SVT Sport.

Sverige vinner gruppen efter att ha besegrat Portugal i överlägsen stil på söndagskvällen.

– Vi var hungriga idag, säger Kosovare Asllani till SVT Sport.

– Den här sortens fotboll tycker vi om att spela. Det går fort, vi går in i djupled och får touch.

– Det är otroligt skönt. Det är hit vi har velat komma hela tiden, konstaterar Filippa Angeldahl.

Svenskorna tog omedelbart kommandot. Flera vassa målchanser skapades innan det första målet av många kom i den 21:a minuten. Då var det Filippa Angeldahl som på hörna sköt in ledningsmålet.

Snart skulle det vara dags igen – både för hörna och för Angeldahl. 2–0 var ett faktum i den 45:e minuten.

– Det är klart det är skönt. Generellt är vi jävligt bra på fasta situationer.. Det gäller för mig att bara ligga där och hugga, så kommer dom, säger Angeldahl till SVT.

På tilläggstid var det åter dags för hörna och då kom 3–0, ett mål som Amanda Ilestedt först noterades för, men det framkom senare att den sista på bollen var portugisiska Carole Costa.

Asllani, som hade flera lägen men utan att näta, fick chans på straff efter 52 minuter och satte skottet – planenligt – bakom Patricia Morais.

På tilläggstid kunde sedan Stina Blackstenius lyfta in 5–0 över Morais.

Det kunde dessutom ha varit ännu fler mål. Sverige fick två mål bortdömda.