Dagen efter tysklandsmatchen har Jimmy Durmaz överösts med kärlek från svenska folket Foto: Bildbyrån

Folkets kärleksbombning till Durmaz: ”Rasister hör inte hemma i fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens hatstorm mot Jimmy Durmaz har nu stora delar av Sverige slutit upp för att stötta 29-åringen. På SVT Sports Instagram-konto har kommentarer och gillamarkeringar haglat in.

”Dom riktiga supportrarna står bakom dig.”, skriver en användare.

När Sverige förlorade mot Tyskland var det Jimmy Durmaz som hängdes ut som syndabock i sociala medier. Men hatet följdes upp av en ännu större kärleksbombning till den svenske yttermittfältaren.  På SVT Sports sociala medier har det strömmat in kommentarer. En användare skriver;

”Du är grym och bäst! Vilket tal du höll o laget stöttade dej! Du är aldrig ensam Jimmy tänk på det!”

En annan användare skriver;

”Fotboll ska ena och förena. De som inte kan visa respekt för andra har inte där att göra. Skämmas ska de.”

Även kändissverige stöttar Durmaz. Den före detta världsrekordhållaren i höjdhopp, Patrik Sjöberg, skriver på sin Instagram: ”Jimmy Durmaz som är ambassadör för Locker Room Talk som verkar för en god miljö inom idrotten, som är familjefar och som elegant sköt 1-1 mot Frankrike i Vm-kvalet på Friends; rassarna ser inte sånt.”

Sveriges idrottsminister, Annika Strandhäll, skriver också om Jimmy Durmazs arbete med Locker Room Talk, som arbetar för ett bättre klimat i framför allt omklädningsrummen. Hon besökte en utbildning på Friends arena som hölls av Locker Room Talk.

”Trots uppladdning inför ett stundande VM så tog sig Durmaz tiden att hälsa till deltagarna för att säga hur viktigt han tycker det är att aktivt jobba med schyssta värderingar inom idrott.”, skriver hon på sin Facebook.

Liberalernas partiledare, Jan Björklund, skriver att rasister inte hör hemma varken i fotbollen eller i Sverige.

Jimmy Durmaz höll ett tal till mediekåren inför dagens träning där han skickade en hälsning till svenska folket.

–  Jag vill passa på att tacka för all värme och glädje jag fått, säger Durmaz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.