Sverige kommer spela med sorgeband berättar förbundskapten Peter Gerhardsson. Foto: Bildbyrån

Sverige spelar i sorgband: ”Saker som påverkar”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir tyst minut och sorgband runt armarna när de svenska fotbollsdamerna på onsdagen möter Italien i finalen av Algarve Cup.

Sverige spelar för landslagschefen Marika Domanski Lyfors, vars man Ulf, tidigare förbundskapten, gick bort i dagarna.

– Det kommer att finnas hos spelarna när de går ut, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Det är inte ofta man ser Peter Gerhardsson så berörd. Men när han ska svara på frågan om hur det blir att spela en landskamp utan att Marika Domanski Lyfors för en gångs skull finns på plats – då brister rösten.

– Jag tror att det kommer finnas hos spelarna när de går ut, att det finns en som sitter hemma, säger Gerhardsson, med tårar i ögonen.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors lämnade Portugal hastigt efter söndagens match. Hennes man Ulf Lyfors, mångårig svensk förbundskapten för flera landslag, gick bort häromdagen.

”Fantastiskt varm människa”

Därför spelar Sverige onsdagens match mot Italien minst lika mycket för Marika och Ulf, som för en seger i Algarve Cup.

– Det är självklart, det här är saker som påverkar. Det har varit väldigt turbulent efter matchen, säger Gerhardsson.

Han hade också en nära relation till Ulf Lyfors genom åren.

– Ja, absolut. Det var en fantastiskt varm och rolig och god människa. Det hände alltid något runtomkring honom. Jag gillade humor, och han var väldigt mycket på det sättet.

Det var också Peter Gerhardsson som en gång i tiden tog över efter Ulf Lyfors som förbundskapten för det svenska landslaget med pojkar födda 1985.

– Det var mitt första landslag på förbundet. Då hade ”Uffe” haft dem innan, det var Sebastian Larsson och de där. Han hade dem de två första åren och så tog jag över år tre och fyra. Då hade vi mycket prat om spelare och allt sådant där.

– Det är sorgligt. Jag gillade honom verkligen.

Tyst minut

Finalen mot Italien kommer att föranledas av en tyst minut till minnet av Ulf Lyfors, som fortsatt är den ende förbundskapten att leda ett svenskt damlandslag till ett mästerskapsguld (EM 1984). De svenska spelarna och ledarna kommer också att bära sorgband under matchen.

– Han är den ende som har tagit en guldmedalj med damerna, men det är mer personen jag tänker på. Han var en underbar människa. Han hade nära till glimten i ögat och skrattet. Sedan var han väldigt duktig när han väl jobbade också. En stor ledare, säger Peter Gerhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.