Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Anvegård om att spela i den bosniska staden. Foto: TT/Bildbyrån

Sverige spelar ödesmatch i Europas smutsigaste luft

Uppdaterad
Publicerad

Luften i Zenica är så dålig att det till och med avråds från fysisk aktivitet utomhus.

På fredag spelar Sveriges fotbollsdamer ödesmatch i den bosniska staden.

– Det är väl klart att det inte är helt perfekta förutsättningar, säger Anna Anvegård till SVT Sport.

Sveriges Nations League-kval mot Bosnien och Hercegovina går av stapeln på fredag klockan 13 på en träningsanläggning. Som grädde på moset är luftkvaliteten i Bosnien sämst i Europa.

– Man kommer alltid hitta saker att skylla på och som inte är helt perfekta. För oss är det bara att spela matchen, säger Anna Anvegård.

Damlandslaget i fotboll

Zenica, knappt sex mil nordväst om huvudstaden Sarajevo, är ingen optimal plats för elitidrott. Ståljätten Arcelor Mittal och elkraftverken står för en stor del av utsläppen, de vedeldade, dåligt isolerade hushållen för en annan.

Det är inte heller till fördel att Zenica ligger i en dal, omgiven av berg, där luften ofta står stilla – ett extra stort problem den här tiden på året, när det är vanligt med höga utsläpp och stabila väderförhållanden.

– Det är kanske lite olycklig tajmning att lägga en landskamp just där i februari, säger Maria Grundström, luftmiljöexpert på SMHI till TT.

Den smutsiga luften kan speciellt påverka personer med astma.

– Vårt medicinska team har naturligtvis jättekoll på det här och skulle det vara någon spelare som behöver medikament och så vidare får man åtgärda på det sättet, försäkrar förbundskapten Peter Gerhardsson.

FAKTA: Nations League och EM-kvalet

  • Sverige kom trea i sin grupp i Nations League och tvingas därför kvala mot Bosnien-Hercegovina för att hänga kvar i A-divisionen – vilket är viktigt inför vårens kval till EM 2025.
  • Formatet i EM-kvalet är i princip detsamma som i Nations League, och grupperna baseras på det senaste Nations League-spelet.
  • Ettorna och tvåorna i A-divisionens EM-kvalgrupper, totalt åtta lag, går sedan direkt till EM. Treorna och fyrorna i A-divisionen, åtta lag, tvingas spela playoff. Dit går också lag 1–3 i B-divisionen, tolv lag, samt de fem gruppvinnarna och de tre bästa tvåorna från C-divisionen.
  • Vinnarna i de 14 playoffmötena går sedan vidare till ett avgörande playoffspel med sju dubbelmöten, där segrarna går till EM.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet