Foto: Bildbyrån

Islossning i andra halvlek i Algarve Cup

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera fina chanser men utan utdelning spräckte Sverige nollan i andra halvlek när hemmanationen Portugal besegrades med 4-0 i Algarve Cup. Därmed gick Sverige till final i turneringen som stympats på grund av covidsmitta i Danmarks lag.

– Vi är nöjda med resultatet så klart, kanske inte får den utdelningen som vi hoppades på i första halvlek men vi fick ett ordentligt tryck i andra halvlek och tröttade ut dem och då kommer utdelningen. Det var skönt, säger Stina Blackstenius till SVT. 

Tio minuter in i andra halvlek placerade Hanna Glas in 1-0 efter en hörna och tappen gick ur tunnan efter backens första mål i landslaget.

Damlandslaget i fotboll

– Det var efterlängtat även om det kanske tog lite för många landskamper men äntligen satt den. Jag var beredd innan (hörnan) på att trycka dit en retur och det blev också så i dag. Det känns jättebra. Vi vann med 4-0 och jag gjorde mål, det kan bara vara bra, säger Glas.

Bara fyra minuter senare nickade en tufft uppvaktad Amanda Ilestedt in 2-0. Det var direkt på en hörna slagen av Amanda Nildén som gjorde sin första A-landskamp från start.

”Klasskillnad i andra halvlek”

– I andra halvlek blev det en väldig klasskillnad mellan lagen, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

På sidlinjen förbereddes det då ett kvadrupelbyte där bland annat Kosovare Asllani byttes in. Tolv minuter senare gjorde Real Madrid-proffset 3-0. Stina Blackstenius drev upp bollen och avslutade med ett tungt skott som målvakten släppte retur rätt ut på. Asllani slog in 3-0 i steget.

Även Sveriges 4-0 gjordes på en hörna slagen av Nildén. Inbytta Fridolina Rolfö nickade bollen i en båge och den gick i ribban och på returen nickade Stina Blackstenius i mål.

25 matcher i rad utan förlust

– Vi är väldigt skickliga efter att ha skapat fasta situationer, tre mål kommer därifrån. Vi blev effektivare på fasta situtationer. Vi såg att det var ett lag verkligen försökte och deras kontringsspel höll på att ge utdelning i början av matchen när vi inte riktigt var med, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Sverige har nu spelat 25 raka matcher utan förlust under ordnarie tid sedan 1-2-förlusten mot Danmark i Algarve Cup i mars 2020.

Finalen spelas mot Italien på onsdag klockan 12.00, en match som sänds i SVT.

Algarve Cup

Portugal logo

Portugal

0 - 4

Sverige logo

Sverige

Estádio Algarve, Faro
Domare: Kim Yu-Jeong

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet