Sverige vidare till åttondels­final

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till åttondelsfinal i VM.

Thailand besegrades med klara 5–1 och nu väntar USA i gruppfinalen på torsdag kväll.

– Det kommer att krävas en enorm prestation av oss mot USA, säger Fridolina Rolfö till SVT Sport.

Det blev kanske inte en historisk seger likt USA:s 13-0 i tisdags, men även Sverige vann enkelt i mötet med Thailand.

Linda Sembrant nickade in VM:s snabbaste mål hittills redan i den sjätte minuten och Kosovare Asllani ökade på till 2–0 med ett tekniskt nummer i den 19:e minuten. Fridolina Rolfö dunkade in 3–0 i slutet av första halvlek och det var, precis som för USA, ställningen i paus.

Succéinhopparen mot Chile, Madelen Janogy, byttes in i halvtid och missade direkt ett jätteläge från nära håll. Det saknades verkligen inte chanser för Sverige att utöka ledningen – totalt hade de 15 skott på mål i matchen – men det dröjde till den 81:a minuten innan Lina Hurtig nickade in 4–0.

– Jätteskönt att få sätta dit den med tanke på chanserna vi hade. Det var upp och ner i dag och tempot sjönk ibland, det får vi jobba vidare på, säger Hurtig till SVT Sport.

På tilläggstid reducerade Thailands Kanjana Sungngoen till 1–4 efter en snabb omställning och vild glädje utbröt i det thailändska lägret. Elin Rubensson fastställde sedan slutresultatet 5–1 på straff.

– Självklart hade vi gärna hållit nollan i dag, men det blev en omställning och de har en extremt snabb spelare. Det är något vi får kolla på, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Damlandslaget tangerade sin näst största seger i VM-sammanhang. Det blev samma marginal men 4–0 i bronsmatchen mot Tyskland i VM 1991. Den största segern kom mot Japan (8–0) i samma mästerskap.

Sverige är nu helt klara för åttondelsfinal, men först väntar regerande världsmästaren USA i gruppfinalen på torsdag kväll.

– Det ska bli spännande. USA är ett otroligt bra fotbollslag och det kommer att krävas en enorm prestation av oss. Men vi hoppas ta med oss ett bra flow och en bra känsla från den här matchen och använda det mot USA, säger Fridolina Rolfö.

Publiksiffran 9 354 är den hittills sämsta i årets VM. Arenan i Nice tar in över 35 000 åskådare.

– Thailand är kanske inte den hetaste motståndaren, men det var fantastiskt att se så många svenska fans på läktaren, säger Nilla Fischer.

VM

Sverige logo

Sverige

5 - 1

Thailand logo

Thailand

Allianz Riviera, Nice
Publik: 9354
Domare: Salima Mukansanga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.