Ett uttåg ur Nations Leagues B-division kan både ge mindre – eller mer – pengar. Foto: Bildbyrån

Oväntade siffrorna – Sveriges degradering i Nations League kan ge mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige åkte ur Nations Leagues B-division, vilket innebär en osäkerhet kring den ekonomiska ersättningen.

Spel i C-divisionen innebär i dag att man går miste om miljonbelopp från Uefa såvida inte Sverige vinner gruppen – då är prissumman rentav högre.

– Då får man mer pengar än att spela i B-divisionen och inte vinna den, säger Kjell Sahlström på Svenska Fotbollförbundets ekonomiavdelning till SVT Sport.

Det står, efter gårdagens match mot Slovenien, klart att Sverige får spela i Nations Leagues C-division nästa gång. Spel i B-divisionen innebär i dag högre ersättning från arrangören Uefa (Europeiska fotbollsförbundet). Skulle ersättningen vara densamma till nästa upplaga kan Sverige gå miste om ett miljonbelopp.

– Om man antar det så är det 375 000 euro (motsvarande cirka 4,1 miljoner kronor) mindre för att delta i C-divisionen, säger Kjell Sahlström på Svenska Fotbollförbundets ekonomiavdelning.

– Ekonomiskt vet vi inte reglerna för kommande Nations League.

Gruppvinst genererar storsumma

Prissumman för att vinna gruppen är däremot stor och skulle tvärtom gynna Blågult.

– För att vinna gruppen får man i dag 1,25 miljon euro (motsvarande cirka 13,7 miljoner kronor). Då får man ju mer pengar än att spela i B-divisionen och inte vinna den. Man kan tycka att Sverige ska ha som ambition att vinna. Inga pengar delas ut till nationerna som slutar tvåa, trea eller fyra i gruppen.

Hur skulle du säga att ekonomin i SvFF mår?

– Ekonomin mår bra i Svenska Fotbollförbundet i dag. Vad som händer i framtiden vet vi inte. Inflationen är stor och ett krig i Ukraina pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.