Svenska fotbollförbundet genom Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand har skrivit ett öppet brev. Foto: Bildbyrån

SvFF i öppet brev till Fifa: Öka trycket på Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Då kvalet till VM i Qatar 2022 inleddes tog debatten kring bristen på mänskliga rättigheter i landet fart igen. Nu går Svenska Fotbollförbundet ut i ett öppet brev till Fifa och uppmanar dem att agera.

”Vi vill gärna ha ett möte med representanter från Fifa”, skriver man.

Det är framför allt två saker som SvFF vill att det internationella fotbollsförbundet (Fifa) tar tag i.

Man vill att Fifa ska utreda hur gästarbetarna behandlas i samband med byggena av VM-arenor och agera snabbt för att förhindra missförhållanden.

Man vill även att Fifa ska använda sin plattform för att se till att Qatar skyddar sina arbetare från dåliga arbetsförhållanden.

The Guardian rapporterade i februari att minst 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades VM för drygt tio år sedan.

”När FIFA 2010 tilldelade VM 2022 till Qatar var utnyttjandet av gästarbetare i landet välkänt och det har fortsatt under den period som mycket av VM-infrastrukturen har byggts. Baserat på våra värderingar är Svenska Fotbollförbundet av den fasta åsikten att beslutet att bevilja turneringen till Qatar var felaktigt”, skriver man i brevet som är underskrivet av ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

SvFF skriver även att man har besökt Qatar tre gånger sedan 2016 och då försökt bidra till bättre arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter.

KLIPP: Asllani: ”En värdegrund man måste stå upp för” (8 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.