Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En missad EM-plats blir kostsam, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Foto: TT/Bildbyrån

SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt om missat EM: ”Spelar väldigt stor roll”

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att Sverige missar nästa års fotbolls-EM.

Det innebär att Sverige går miste om över 100 miljoner kronor.

Ett tungt slag för svensk fotboll.

– Det slår mot allt det goda som ska bygga vår konkurrenskraft, sade Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt tidigare i somras, i SVT:s program ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt”.

Sverige har endast en mikroskopisk chans att spela EM 2024.

Detta efter en kollaps hemma mot Österrike i går kväll, då det blev svensk förlust med 1–3.

EM-kval fotboll

”Missar en hel del pengar”

En missad EM-plats blir kostsam för Svenska fotbollförbundet. Bara att kvala in till mästerskapet hade gett över 100 miljoner kronor till förbundet, pengar som av allt att döma nu inte kommer att få.

Men vad betyder det för förbundet? Den frågan fick ordförande Fredrik Reinfeldt, då han i somras intervjuades i programmet ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt”.

– Det är väldigt tydligt i Uefa: Det är mästerskapen är de stora pengainsamlarna på herrsidan, konstaterade han, och utvecklade sedan vidare:

– Så effekten av att missa en gång är att du missar en hel del pengar. Börjar du missa varje gång kommer du helt enkelt resursmässigt att ligga på en lägre nivå än andra. Och den risk du då löper är att det slår mot utvecklingsinsatser, mot föreningsutveckling. Allt det goda som ska bygga vår konkurrenskraft.

– Sen är ju vår utgångspunkt att vi organiserar och tar budget för svensk fotboll där vi inte räknar med att gå till olika slutspel. Det är ett ansvarsfullt sätt att budgetera. Så det här är allt som är ”on top of that”. Allt som kan bli extra, allting som vi kan utveckla svensk fotboll med. Så det ärliga svaret är att det spelar väldigt stor roll (att kvala in till EM).

Kan du säga mer konkret: Vad skulle det innebära om Sverige missar EM, vad är det ni inte kan göra då?

– Dels har jag lärt mig i ett långt liv att inte spekulera i sånt som inte har hänt. Och jag tror att jag har beskrivit det. Vi budgeterar för en fotboll utan den här tiden av framgångar. Med den här typen av framgångar kan vi utveckla och ladda på saker.

Hör Reinfeldt berätta mer om vad ett missat EM i innebär i ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt”, som finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet