Ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson tycker att rasismen på läktaren bör straffas. Foto: Bildbyrån

SvFF:s ordförande om glåporden mot Isak: ”Oförsvarbart”

Uppdaterad
Publicerad

Uefas vicepresident och ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson, befann sig på Nationalstadion i Bukarest när Alexander Isak rasisthånades av hemmafansen.
– Det som händer Alexander är helt oförsvarbart, säger Nilsson

Gårdagens match avbröts tillfälligt när publiken skrek rasistiska glåpord mot Alexander Isak och det bland annat kastades in en golfboll. Ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Uefas vicepresident Karl-Erik Nilsson, var själv på plats i Bukarest.

– Från läktaren uppfattade jag inte vad som hände men jag förstod på agerandet vad som hade hänt. Det är beklämmande och bedrövligt att sådant här ska behöva förekomma på idrottsarenor, att vi behandlar varandra på det sättet, säger Nilsson, som även är förste vice ordförande i Uefa, till SVT Sport.

Efter att domaren stämt av med Isak meddelade speakern publiken konsekvenserna av fortsatt olämpligt beteende, något som i den yttersta konsekvensen kunde ha avslutat matchen i förtid.

– Jag är otroligt glad att matchen kunde slutföras, att det blev en sportsligt värdig avslutning. Förekomsten av de här händelserna tar ju Uefa och vi på största allvar. Jag är helt säker på att det kommer en skarp rapport från matchdelegaten som Uefas disciplinära organ kommer att hantera ganska skyndsamt.

”Helt oförsvarbart”

Nilsson menar att de svenska fansen på plats bidrog till god stämning.

– Jag upplevde en fantastastisk stämning från den svenska klacken som trots att man var i stor minoritet lyckades gjuta mod och energi i de svenska spelarna. Jag upplevde frustration från hemmafansen efter att vi gjort 1-0 och 2-0.

– Det som händer Alexander är helt oförsvarbart och någonting som man måste jobba med i det rumänska samhället och från det rumänska förbundets sida. Det finns ett tydligt regelverk och skarpa konsekvenser för den som gör den här typen av aktiviteter. Det blir säkert kännbara straff.

Här kastas golfbollen mot Isak:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De skreks glåpord och kastades en golfboll mot Alexander Isak. Foto: Bildbyrån

Rumäniens senaste hemmamatch mot Norge spelades inför barn, på grund av tidigare rasism från fansen.

– Det som tidigare hänt i Rumänien har främst varit av geopolitisk karatär, det vill säga att man historiskt sett haft en långvarig konflikt med exempelvis Ungern och att det har yttrat sig i rasistiska tillmälen. Den här typen av tillmälen har inte Rumänien haft i så stor omfattning, som exempelvis Bulgarien i matchen mot England. Mina rumänska kollegor var lite tagna av de här händelserna.

Med gårdagens totalbild är det rimligt att ha den här typen av matcher i Bukarest (som är en av värdstäderna i nästa års slutspel)?

– Det gäller naturligtvis att jobba med det här stenhårt i framtiden så att vi får värdiga upplevelser. Jag tror och hoppas att den publik som kommer till EM, som till stor del består av tillresta fans, tillsammans med Uefas förberedande arbete kommer att kunna ge fina upplevelser. Men det som hände i går är oförsvarbart och det måste leda till starka konsekvenser i form av bestraffning om det inte fungerar.

Minst 100 miljoner till förbundet

Efter Sveriges avancemang till EM-slutspelet säkrades minst 100 miljoner kronor till SvFF.

– Det blir ofta fokus på slantarna men det här beviset på att vi är en väldigt populär sport och det ger oss möjligheter att rekrytera nya killar och tjejer till vår sport. Det finns en mängd olika dimensioner som är minst lika viktiga som pengarna men det är klart att det är angeläget att vi får pengar till utveckling.

Alexander Isak pratade med SVT Sport om händelserna i Bukarest:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Isak: ”Man ska inte låta idioter få som de vill”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer