Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de snöiga bilderna, hör hur Ralf Edström minns playoffmatchen och se hur Parkstadion ser ut i dag i spelaren ovan. Foto: SVT

SVT besöker klassiska orten Gelsenkirchen där ”Snömatchen” avgjordes

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll spelas stormatchen Spanien-Italien i Gelsenkirschen. I november 1973 spelade Sverige ett helt avgörande VM-playoff mot Österrike i samma stad.

Resultatet och vädret har lett till att Gelsenkirchen har blivit mytomspunnet i Sverige.

– Vi svenskar är ju ganska härdade med snö, säger Ralf Edström till SVT Sport.

Nu är Gelsenkirchen aktuell som en av EM-städerna i Tyskland. Men för svenskar förknippas den främst med den klassiska snömatchen.

Gelsenkirchen blev den neutrala spelplatsen i en playoffmatch mellan Sverige och Österrike som slutade på samma poäng och målskillnad i VM-kvalet. Ralf Edström, som spelade i snöovädret, minns tillbaka till en novemberkväll i tyska Ruhrområdet i mitten av 70-talet.

Fotbolls-EM

– Jag hade skrapsår på låren och grät efter matchen, berättar Ralf Edström.

När SVT nu besöker Gelsenkirchen är det ingen tysk eller tillrest EM-supporter som förstår varför orten har blivit klassisk för svenskar.

– Är det för att någon spelade i Schalke 04?, undrar Fabi Schmidt.

Se de snöiga bilderna, hör hur Ralf Edström minns playoffmatchen och se hur Parkstadion ser ut i dag i spelaren ovan.

Gelsenkirchen

Gelsenkirchen är en av värdstäderna under EM i Tyskland, arenan – som ersatte Parkstadion – tar 50 000 åskådare under mästerskapet.

Det bor 260 000 personer i Gelsenkirchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet