Visa alla (2)

SVT-experten inför playoff: De är drömmotståndarna – och mardrömmen

VM-kvalets gruppspel är avklarat. Bara ett lag står nu mellan Sverige och en plats i fotbolls-VM i Ryssland nästa år – men det hindret kan vara väl så svårt att övervinna. SVT:s expert Markus Johannesson tror sig veta vilka lag Sverige har störst chans mot.

Den 17:e oktober får vi veta om det blir Italien, Danmark, Kroatien eller Schweiz som ska avgöra Sveriges VM-öde. I playoff blir det en hemmamatch och en bortamatch och resultaten läggs ihop.

Så här bedömer Johannesson Sveriges vinstchanser mot de olika lagen.

Italien: Svensk vinstchans 30%
– De går alltid till mästerskapen känns det som. De har en defensiv som är grym, de har fortfarande Buffon i målet. Däremot har de problem att hitta rätt i offensiven. De har inte sett så bra ut, var helt utspelade av Spanien. e, säger Johannesson i Morgonstudion.

Schweiz: Svensk vinstchans 50%
– Det här är ett väldigt duktigt lag. Väldigt stor erfarenhet av mästerskap. Individuellt skickliga spelare. Men de saknar tempo, den där genombrottsstyrkan, så jag tror att Schweiz kan passa Sverige ganska bra. Duktiga bakåt men svårt att ha den där tempoväxlingen sista tredjedelen i offensiven. Kan Sverige ta bort dem har vi en bra chans.

Kroatien: Svensk vinstchans 20%
– En jättesvår motståndare. De har problem internt med jättemycket konflikter, de har problem med förbund och supportrar. Men de är en tajt grupp och med den individuella skickligheten som de har i det här laget är det här är ett otäckt lag.

Danmark: Svensk vinstchans 60%
– Danmark är nog det enklaste motståndet. Danmark brukar vara mycket individualister men är ett kollektiv den här gången med Christian Eriksen i spetsen. Starka bakåt, starka på mitten. Men de har inte den där riktiga spetsen framåt längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer