Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Experten om Juventus uttalande: ”Totalt oväsentligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson tycker inte att Juventus uttalande om våldtäktsanklagade Cristiano Ronaldo var särskilt smart.

– Jag tycker generellt man ska vara försiktig med uttalanden över huvud taget innan rätten haft sin gång. Och det tycker jag är bättre att Juventus också gör, säger Johannesson.

Cristiano Ronaldos klubb Juventus har via sitt Twitterkonto kommunicerat sitt stöd för stjärnan.

”Cristiano Ronaldo har de senaste månaderna visat sin otroliga professionalism och sitt engagemang, vilket uppskattas av alla i Juventus. Händelserna som enligt uppgift hände för nästan tio år sedan förändrar inte den uppfattningen, som delas av alla som har kommit i kontakt med den här stora mästaren”, skrev Juventus på Twitter.

SVT Sports expert Markus Johannesson menar att tidsaspekten är helt irrelevant.

– För mig är det totalt oväsentligt om det var tio år sen eller när det var. Han var ju i vuxen ålder när det påstås ha hänt. Tiden har ingen betydelse i det här fallet.

– Det viktiga är om han är skyldig eller oskyldig. Klart att det väcker stora frågetecken om han betalat för någons tystnad.

Det riktas stark kritik mot Juventus uttalande världen över. Hur ser du på kommunikationen i detta fall?

– För Juventus är det ju kommersiellt. De har ju investerat enorma pengar i den här spelaren och vill på något sätt säkra den investeringen. Så egentligen är det ju oväsentligt vad Juventus säger, de har ett helt annat syfte med sina uttalanden än vad som handlar om rätt eller fel.

– Att Juventus har jättestora kommersiella intressen i det här är ingen ursäkt, men det är nog svaret på deras agerande. Klart att de inte får tillbaka pengarna om han visar sig vara skyldig.

Det här vet vi om anklagelsen mot Ronaldo

* Den då 24-åriga Las Vegas-modellen Kathryn Mayorga anmälde på morgonen den 13 juni 2009 att hon hade blivit utsatt för en våldtäkt. Kathryn Mayorga fick genomgå en rättsmedicinsk undersökning och ska enligt en taleskvinna på Las Vegas Metropolitan Police Departement ha förhörts samma dag. Kathryn Mayorga ska enligt Las Vegas-polisen inte ha uppgett var någonstans brottet ska ha ägt rum eller något namn på den påstådda gärningsmannen, utan ska bara ha sagt att mannen ska ha varit en ”känd europeisk fotbollsspelare” rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.

* Kathryn Mayorga och hennes advokat Leslie Mark Stovall har lämnat in en civil stämningsansökan till domstolen Clark County District Court i Las Vegas, Nevada, mot Cristiano Ronaldo. Stämningsansökan består av elva påstådda brott, bland annat våldtäkt, bedrägeri och avtalsbrott. Mayorga stämmer Cristiano Ronaldo på minst 200.000 dollar, samt advokat- och rättegångskostnader. Det rapporterar bland andra Washington Post.

* Las Vegas Metropolitan Police Departement bekräftade i ett uttalande under måndagen (1 oktober) att man återupptar den nedlagda förundersökningen om misstänkt våldtäkt mot Kathryn Mayorga. I uttalandet säger Las Vegas-polisen ingenting om vem den misstänkte gärningsmannen ska vara, det rapporterar bland andra USA:s största dagstidning USA Today.

* Cristiano Ronaldo själv förnekar alla anklagelser om våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.