Rosengård firar SM-guldet 2019. Foto: Bildbyrån

SVT sänder toppmatcher från damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde säsongen i rad kommer SVT att visa toppmatcher från damallsvenskan.

– För mig står det precis som förra säsongen mellan Göteborg och Rosengård. Det ska också bli intressant att se hur fjolårets överraskning Vittsjö kommer kunna följa upp tredjeplatsen, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Under säsongen kommer SVT sända 14 matcher med fokus på toppstriden i serien.

– För mig står det precis som förra säsongen mellan Göteborg och Rosengård. Det ska också bli intressant att se hur fjolårets överraskning Vittsjö kommer kunna följa upp tredjeplatsen, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Damallsvenskan är trots tuff konkurrens från andra hårdsatsande europeiska ligor fullspäckad av svenska landslagsstjärnor. Vi hittar flera av de tongivande spelarna från laget som tog VM-brons förra sommaren i de damallsvenska klubbarna. Bland många starka namn finns Stina Blackstenius i Göteborg/Kopparberg, Nilla Fischer i Linköping och Caroline Seger i Rosengård.

I Rosengård finns också svensk fotbolls stora framtidsnamn på damsidan, 17-åriga Hanna Bennison som redan har hunnit debutera i a-landslaget.

– Vi har en generationsväxling på gång i landslaget, finns en hel del intressanta spelare för framtiden som ska bli spännande att se. Förutom Bennisson tänker jag på bland andra Loreta Kullashi i Eskilstuna och Filippa Angeldal i Kopparberg/Göteborg. Många av de äldre spelarna kommer inte kunna spela alla matcher i ett komprimerat spelschema vilket kommer fler chanser till de yngre talangerna, säger Frida Östberg.

Säsongens första sändning i SVT från damallsvenskan blir matchen Rosengård-Piteå den 2 augusti.

Här är de åtta första matcherna som sänds i SVT:

Söndag 2 augusti Rosengård-Piteå (13:50 i SVT1/SVT Play)

Lördag 8 augusti Linköping-Kristianstad (16:50 i SVT2/SVT Play)

Sön 16 augusti Eskilstuna-Piteå (15:20 i SVT1/SVT Play)

Sön 23 augusti Rosengård-Göteborg (17:50 i SVT2/SVT Play)

Lör 29 augusti Kristianstad-Göteborg (14:50 i SVT1/SVT Play)

Sön 6 september Rosengård-Djurgården (15:50 i SVT1/SVT Play)

Sön 13 september Linköping-Vittsjö (14:50 i SVT1/SVT Play)

Sön 27 september Rosengård-Umeå (13:50 i SVT1/SVT Play)

ARKIV: Se Anvegårds superträff som gav SM-guld (20 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.