I satsningen Fotbollsfeber sänder SVT Sport tre heta toppmatcher. Foto: Bildbyrån

SVT sänder tre rivalmöten i fotbollsvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsfeber – det är namnet på SVT Sports senaste fotbollssatsning. De närmaste månaderna sänder vi tre heta toppmatcher från tre olika ligor – däribland den grekiska stormatchen Olympiakos-Panathinaikos med dubbla svenska inslag. ”Riktigt häftigt”, säger Daniel Nannskog om satsningen.

Den svenska TV-publiken är van att kunna se derbyn och toppmatcher från de stora europeiska fotbollsligorna i England, Spanien och Italien. Men det spelas förstås en mängd stormatcher runt om i världen som sällan eller aldrig når de svenska TV-tittarna. Men det blir det nu ändring på.

– Det finns massor av matcher runt om i världen som är otroligt stora och betydelsefulla för folket där matcherna spelas. Det handlar om politik, kultur och historia – all den där magin ska vi skildra och berätta om. De här matcherna har de flesta svenska fotbollsfans bara sett i korta klipp på nätet, det känns väldigt spännande att kunna visa hela matcherna, säger Max Bursell, planeringschef på SVT Sport.

Svenskduo i grekiska stormötet

Fram till årsskiftet kommer SVT att sända tre stekheta fotbollsmatcher – från tre olika ligor. Med start i slutet av oktober serveras TV-tittarna matcherna Orlando Pirates-Kaizer Chiefs från Sydafrika, Olympiakos-Panathinaikos från Grekland och Hajduk Split-Dinamo Zagreb från Kroatien. Allt under programtiteln ”Fotbollsfeber”.

– Det är riktigt häftigt så klart. Det är kul att vi på SVT kan sända lite internationell fotboll, och det är heta matcher också med bra tryck på läktarna och en fantastisk inramning, säger SVT Sports fotbollsexpert Daniel Nannskog.

I mötet mellan Olympiakos och Panathinaikos blir det svenska inslag i form av Panathinaikos-duon Marcus Berg och Niklas Hult.

– Det kommer krydda till det lite extra säger Nannskog.

”Vill berätta historierna bakom matcherna”

Han ser annars fram emot att få göra nya bekantskaper på fotbollsscenen.

– Det här är lag som folk normalt sätt kanske inte har järnkoll på. Att då få lära känna nya spelare, berätta historierna bakom matcherna och inte minst få uppleva den fantastiska inramningen som de här matcherna har, det blir speciellt.

Du har fotbollsfeber, helt enkelt?

– Jamen det är klart. Det är jättevälkommet att SVT hoppar på det här. Det är helt rätt att man går in och köper lite enstaka matcher och bjuder TV-tittarna på detta.

Fakta: Matcherna SVT sänder

Orlando Pirates-Kaizer Chiefs, Sydafrika

När? 29 oktober i SVT.

Vad? ”The Soweto derby” är ett av Afrikas hetaste rivalmöten, sedan första matchen 1970. Kaizer Chiefs grundades av en av Orlando Pirates tidigare stjärnor, Kaizer Motaung, något som har stor del i rivaliteten. Historiskt sett är det ”lillebror” Kaizer Chiefs som varit mest framgångsrik, med 13 ligatitlar mot Orlandos 8.

Var? På FNB Stadium (Soccer City), Johannesburg. Plats för 95 000 åskådare.

Visste du att... Svenskbekante Stuart Baxter tränade Kaizer Chiefs 2012-2015? Han vann bland annat två ligatitlar.

Olympiakos-Panathinaikos, Grekland

När? 6 november i SVT.

Vad? Kallas ”derbyt mellan de eviga motståndarna”. Olympiakos och Panathinaikos är de två mest framgångsrika klubbarna i grekisk ligafotboll och har klassiskt sätt också ansetts företräda olika samhällsklasser. Panathinaikos kommer från centrala Aten och anses generellt attrahera den lite högre samhällsklassen. Olympiakos däremot är från hamnstaden Pireus, precis i utkanten av Aten, och har främst lockat fans från arbetarklassen.

Var? På Karaiskakis-stadion med plats för drygt 33 000 åskådare.

Visste du att... Olympiakos vunnit 18 av de 22 senaste ligatitlarna? Övriga fyra har Panathinaikos lagt beslag på.

Hajduk Split-Dinamo Zagreb, Kroatien

När? 17 december i SVT.

Vad? Det ”kroatiska derbyt” spelas mellan de två största och mest populära klubbarna i landet. Rivaliteten kan spåras ändå bak till 1920-talet då Dinamos föregångare Gradanski ofta mötte Hajduk i de jugoslaviska mästerskapen.

Var? På Poljudstadion med plats för 35 000 åskådare.

Visste du att... De båda klubbarna sedan den kroatiska fotbollsligans bildande tagit hem 24 av 25 ligaguld! Dinamo har 18 och Hajduk 6 titlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.