Norska målmaskinen som jämförs med Ronaldo

Uppdaterad
Publicerad

När Lyon vann trippeln i fjol satte Ada Hegerberg nytt målrekord i Champions League och vann skytteligan i franska ligan med 31 mål på 20 matcher.

Nu går den norska målmaskinen in i en ny säsong – och siktar ännu högre.

– Det var en mäktig säsong, men nu har jag lagt fjolåret bakom mig, säger hon i ett exklusivt möte med SVT Sport i Frankrike.

Går det verkligen att toppa en säsong där laget man spelar i vinner ligan, cupen och Champions League? Där man själv sätter nytt målrekord under en säsong i Champions League (15) och blir skyttedrottning i ligan i överlägsen stil?

Ada Hegerberg tänker försöka.

I ett exklusivt möte med SVT Sport i Lyon berättar norskan – som om en dryg vecka kan utses till världens bästa fotbollsspelare – om sina tankar kring den nya säsongen.

– Även om förra året var fantastiskt bra känner jag mig väldigt inne i årets säsong, men när jag tänker tillbaka på det så växte jag verkligen som spelare och Lyon som lag. Vi vet att det krävs väldigt mycket för att nå toppen, säger 23-åringen.

Kan bli tidernas målskytt i CL

Om säsongens två första ligamatcher är någon indikation på Lyons status så kan det mycket väl bli en 13:e (!) raka ligatitel.

Storklubben toppade inför helgen tabellen med 12–0 i målskillnad, varav tre har kommit från Hegerbergs fötter.

Och håller anfallaren samma takt som i fjol kommer hon redan den här säsongen att bli tidernas främsta målskytt i Champions League.

Ledaren Anja Mittag står noterad för 50 fullträffar, Hegerberg har 37.

Du är väldigt ung, men väldigt erfaren. Vad finns kvar för dig att uppnå?

– Det finns massor! Jag snackar sällan om hur många mål jag ska göra eller så, i stället vill jag ta små steg för att bli bättre på alla områden som fotbollsspelare. Det känner jag att jag har lyckats med och förra säsongen var min bästa hittills. Det ger mig en väldig motivation när jag tar mig an en ny säsong, säger hon.

Jämförs med Ronaldo

Hegerberg jämförs ofta med Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi. Och hon har ett målsnitt som matchar deras.

Redan vid 22 års ålder passerade hon 250 gjorda mål i tävlingssammanhang (klubb- och landslag).

– Den jämförelsen får andra stå för, men självklart blir jag inspirerad av de bästa spelarna och folk som jobbar hårt för att kunna leva ut sina drömmar. Det tar jag daglig inspiration av och då är förstås de två killarna högt uppe, säger Hegerberg.

I juni skrev målsprutan på ett nytt rekordkontrakt med Lyon som sträcker sig till 2021. Enligt uppgifter i både fransk och norsk press blev hon då världens bäst betalda fotbollsspelare på damsidan.

Bäst betald i världen

Norska NRK skrev att kontraktet låg ”på en helt annan nivå” jämfört med de som tidigare varit bäst betalda och tjänat runt tre miljoner kronor i årslön.

– Jag känner mig väldigt priviligerad som får vara här i Lyon där det finns en president som har en otrolig tro på damlaget. Vi har fantastiska förhållanden. Vi får en respekt som ger dig en känsla av att vara priviligerad. För min del är det en väldig motivation att prestera extra på banan och ge tillbaka, säger hon.

Måndagen den 24 september delar Fifa ut priset till världens bästa fotbollsspelare. På damsidan står det mellan Hegerberg, lagkamraten Dzsenifer Marozsán och femfaldiga vinnaren Marta.

– Det är otroligt mäktigt. Det är inte ofta jag använder ordet ”stort” för det låter så klyschigt, men det var verkligen stort att bli nominerad. Det känns som betalningen för allt arbete jag lagt ned. Det skulle betyda väldigt mycket att vinna, säger norskan.

I spelaren nedan kan du höra Ada Hegerberg om hennes konflikt med norska landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.