Hegerberg: ”Jag blir stämplad som en primadonna”

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg vecka kan Ada Hegerberg, 23, utses till världens bästa fotbollsspelare.

Samtidigt fortsätter hon att nobba det norska landslaget – och är beredd att missa sommarens VM.

– Jag blir stämplad som en primadonna som sätter mig själv före laget, men det är helt fel, säger hon i en exklusiv intervju med SVT Sport.

Förra sommaren berättade den norska målmaskinen att hon skulle ta en paus från landslagsfotbollen efter en konflikt med ledningen.

Stjärnan sade att beslutet vuxit fram efter flera års erfarenheter i landslaget.

Sedan dess har Ada Hegerberg fokuserat på klubblaget och gjort supersuccé. Lyon vann trippeln medan 23-åringen själv satte nytt målrekord under en säsong i Champions League (15) och vann skytteligan i franska ligan (31 fullträffar på 20 matcher).

VM-platsen förändrar ingenting

SVT Sport åkte till Lyon för ett exklusivt möte med anfallsstjärnan. Där gav hon sin syn på landslagsbojkotten som igen aktualiserats efter att Norge förra veckan kvalat in till VM nästa sommar.

– Situationen är likadan som tidigare. Det beslutet jag tog då var inget som togs över en natt utan jag tänkte igenom det otroligt mycket. Just nu vill jag bara önska landslaget lycka till i mästerskapet och gå min egen väg, säger Hegerberg.

Kan du tänka dig att missa VM?

– Det visste jag var en konsekvens av mitt val. Att landslaget vinner matcher eller inte förändrar ingenting. Det här beslutet var väldigt viktigt för mig att ta för att kunna vara sann mot mig själv och det jag står för, säger Hegerberg och fortsätter:

– Jag blir stämplad som en primadonna som sätter sig själv före laget och det blir mycket snack om ego, men det är helt taget ur sitt sammanhang och helt fel.

”Har tänjt på gränserna”

Att bara kunna fokusera på klubblaget har gjort henne gott, menar Hegerberg själv.

– Det som varit positivt är att jag under landslagsuppehållen fått in den träning som jag har tänkt och kunnat jobba otroligt hårt. Jag har tänjt på gränserna rent fysiskt och jobbat mycket med tekniska detaljer. Den träningen har hjälpt mig att på lång sikt klara hela säsongen.

Har du blivit en bättre spelare av att bara fokusera på klubblaget?

– Det kom till den punkten att jag var tvungen att göra det här valet för att inte mista mig själv och för att kunna fungera som fotbollsspelare. Min målsättning har hela tiden varit att kunna prestera på en hög nivå och det har jag lyckats med, säger Ada Hegerberg.

Se ett längre reportage med Ada Hegerberg i spelaren nedan:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.