Philip Hellquist kommer att ha publik på matcherna i Sydkorea. Foto: Bildbyrån/SVT

Sydkorea startar säsongen – inför publik: ”Skött det väldigt bra”

Uppdaterad
Publicerad

I Sydkorea kommer fotbollen starta om mindre än två veckor – med publik på läktaren.

Då hyllar det svenske proffset Philip Hellquist landets agerande under pandemin.

– Det är väl ett bevis på att Sydkorea har skött det här väldigt bra, säger 28-åringen till SVT Sport.

Tillsammans med Tyskland är Sydkorea ett av få länder som siktar på att starta igång fotbollen under början av maj.

Svenske anfallaren Philip Hellquist spelar i den sydkoreanska andraligan och ser därmed ut att bli en av de första spelarna att dra igång igen.

– Det är väl ett bevis på att Sydkorea har skött det här väldigt bra genom att vi kan komma igång så pass tidigt. Känslan är som att coronan börjar gå förbi här, säger Hellquist till SVT Sport.

”Tester innan varje träning”

I skrivande stund har Sydkorea runt 10 700 bekräftade fall och har totalt haft 242 dödsfall, det på en befolkning på över 51 miljoner.

Och både landets och klubbens agerande har imponerat på 28-åringen.

– Klubben har varit väldigt professionell. De har varit väldigt försiktiga för att vi inte ska få viruset, säger han och utvecklar:

– Det har alltid varit tester innan varje träning och har någon känt sig krasslig eller varit småsjuk så har spelaren varit borta under dagen, antagligen gjort corona-test och sedan kommit tillbaka några dagar senare.

”Nu är jag orolig för dem”

Hellquist anlände till sin nya klubb Chungnam Asan i januari och kom då från Brommapojkarna och superettan i Sverige. Och han har märkt av skillnaderna mellan länderna då han pratat med sina anhöriga.

– Här har det varit som stationer som man kunnat åka till om man behövt testa sig medan i Sverige verkar det ha varit svårare, säger svensken och berättar om ett skifte som blivit under pandemin:

– Från början var de oroliga för mig då det hela startade här i Asien men nu så är jag orolig för dem. Det känns som att det peakar i Sverige just nu, något det gjorde här för en månad sedan.

Det är också en av anledningarna till att den sydkoreanska ligan verkar spela sina kommande matcher inför publik. För det är den informationen som Hellquist fått till sig via sin tolk. Ett beslut han också välkomnar.

– Självklart så vill vi ju ha publik, det vill alla fotbollsspelare. Det blir ett annat spel för man får mer adrenalin och jag tror alla blir bättre av att ha publik på matcherna.

ARKIV: Så har världen reagerat på corona (27 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.