Tankovic om Rosenberg: ”Känns inte rättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Han har inlett säsongen med den nya klubben AZ Alkmaar på bästa tänkbara sätt och nämns som ett anfallsalternativ i höstens EM-kval. Själv är Muamer Tankovic osäker på om han tas ut i Erik Hamréns trupp på tisdag.

– Det kliar inte mig någonstans om jag inte kommer med i landslaget, det är i klubblaget jag ska spela. Om jag gör bra ifrån mig här kommer jag med i landslaget. Men just nu bryr jag mig inte, säger han till SVT Sport.

Han har ett bra självförtroende, Muamer Tankovic, det går inte att komma ifrån.

Förlängde inte kontraktet

Efter att ha lämnat Norrköping för Fullham som 16 åring kom startdebuten i Premier League mot självaste Manchester United på Old Trafford för ett halvår sedan. I våras, när Fulham åkte ur högsta divisionen, valde 19-åriga Tankovic att inte förlänga sitt kontrakt. Istället blev AZ Alkmaar i Holland där ”Mujo”, som han kallas, inlett resan med destinationen – att bli en av dom bästa i världen.

– Jag vill spela i dom stora klubbarna. Om jag ska till Premier League, då ska jag inte dit för att spela med Stoke City eller West Bromwich. Ska jag tillbaka till Premier League är det till topp fem-klubbarna. Jag vill till Spanien för att spela med Real Madrid eller Italien för att spela för dom toppklubbarna. Jag vill inte till Premier League för att spela med en bondeklubb liksom, säger Tankovic.

Hur länge planerar du att vara kvar här i Holland?

– Jag måste först visa vem jag är. I Fulham fick folk upp ögonen för mig, nu är jag i Holland och måste spruta in mål och göra bra ifrån mig i AZ. Man ska vara här i max två-tre år. Sen rulla vidare. Det här är inte min slutstation. Jag ska inte bo i den här lägenheten i hela mitt liv. Jag ska förstöra den och gå vidare, säger han med ett skratt.

”Jag vill inte sitta här och gråta”.

I början av året var Muamer Tankovic namnet på allas läppar i fotbolls-Sverige. Anledningen var att Tankovic, som har dubbelt medborgarskap, var aktuell för Bosniens landslag. När Erik Hamrén sen tog ut honom till träningsmatchen mot Turkiet valde ändå Tankovic den blågula tröjan. Sedan dess har det inte blivit några fler samtal från Hamrén för ”Mujo” som trots sin starka start i AZ är osäker på om det blir något EM-kval i höst.

– Det kliar inte mig någonstans om jag inte kommer med i landslaget eller U21-landslaget. Det är i klubblaget jag ska spela. Om jag gör bra ifrån mig här kommer jag med i landslaget. Men just nu bryr jag mig inte.

Så du känner ingen besvikelse om du inte tas ut i EM-kvaltruppen på tisdag?

– Nej, det är deras fel i så fall. Jag vill inte sitta här och gråta. Om dom ska bygga nytt och göra nya grejer så tar dom väl med mig. Om dom inte har tänkt ha lite mer energi då kommer dom inte att ta med mig. Då kör dom vidare som dom gjort förut. Men så länge jag gör mitt bästa är jag nöjd.

Med tanke på din form. Har du gjort dig förtjänt av en landslagsplats?

– Jag själv tycker det. Absolut, säger Tankovic och skrattar. Om Hamrén ringer mig och frågar ”vill du komma?”, så klart jag kommer. Inga problem. Men om han säger, ”nej tyvärr, jag vill hellre att du spelar i U21-landslaget”, då blir jag lite besviken kanske.

Triggar det dig?

– Ja, jag blir bara arg då. Och det är bara bra. Jag spelar inte bra när jag är glad. När jag är arg går det bra.

Vad kan du bidra med i ett svenskt landslag?

– Ny energi. Kvaliteten finns i landslaget. Spelarna där har en bra rutin, men landslaget behöver ny energi. En ny motor. När motorn håller på att rosta lite måste man lägga in en ny motor. Bara gasa på liksom.

Annars är det många som vill se Marcus Rosenberg i landslaget. Är det rätt att satsa på äldre spelare?

– Jag tror Rosenberg själv har sagt det, att han har haft bättre säsonger utanför Allsvenskan. Men plötsligt när han kommer till Allsvenskan och medierna får ögonen på honom så vill folk se honom i landslaget. Om han inte var med när han hade bättre säsonger, varför ska dom ta med honom nu? För att dom haft ögonen på honom? Det är inte rättvist liksom.

Det pratas mycket om att det är för få spelare i landslaget från Allsvenskan…

– Om man inte lyckas med sina spelare från Europa, tror du då att man ska lyckas med sina spelare från Allsvenskan? Låter det logiskt? Haha. Nej, det gör inte det va?

Se hela reportaget med Muamer Tankovic ovan eller i Sportspegeln kl. 19.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.