Tess Olofsson ska döma superettan. Foto: Bildbyrån

Tess Olofsson: ”Nu tillhör jag högsta gruppen på herrsidan”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsdomaren Tess Olofsson har fått en elitklassificering, det var Fotbollskanalen först ut med att berätta.

Det innebär att superettan blir Olofssons nya hemmaplan.

– Nu tillhör jag högsta gruppen på herrsidan. Så nu är jag bara taggad på att börja nästa år och fortsätta att kämpa vidare, säger Tess Olofsson till SVT Sport.

32-åriga Tess Olofsson, som tidigare dömde division 1 herrar och damallsvenskan, blev i oktober första kvinnan att döma i superettan. Dryga månaden senare vann Olofsson priset som årets domare 2020 på Fotbollsgalan. Och nu står det klart att just superettan blir hennes nya hemmaplan – hon har nämligen fått en elitklassificering.

– Det är klart att det är jättekul. Det är svårt att sätta ord på det just nu för att jag är väldigt glad och jag behöver landa i det. Men det här innebär ju att jag tillhör högsta gruppen på herrsidan, så nu är jag bara taggad på att börja nästa år och fortsätta att kämpa vidare, säger Tess Olofsson till SVT Sport.

Vid sidan av domaryrket är Olofsson polis. I nuläget är det dock oklart om hon kommer fortsätta att arbeta som polis. 

”Kommer inte jobba som polis nästa år”

– Det funkar ju inte att jobba heltid, det blir jättesvårt. Själv känner jag att jag vill fokusera hundra procent på att döma nästa år, så jag kommer inte jobba som polis nästa år, som det ser ut just nu, säger hon och fortsätter:

– Men jag har inte fått besked om det ännu, utan väntar in om det blir en hundraprocentig anställning på Svenska Fotbollförbundet.

Allsvenskan är nästa mål

Om vi tänker lite framtid, vad är dina nästa mål?

– Det är att etablera mig i superettan, för även om man tar steget upp så gäller det att prestera i varje match. Att man visar att man är på rätt nivå och sen är målet att få en chans att döma en allsvenska match. Men det kan ju ta tid. För som sagt, först ska jag etablera mig i superettan och sen är det väldigt hård konkurrens. Just nu är gruppen full i allsvenskan, så vi får väl se när det blir.

Tror du att du kommer döma i allsvenskan inom de närmsta åren?

– Det hoppas jag, och ska göra allt vad jag kan för att komma dit.

KLIPP: Kvinnlig domare historisk i superettan (16 oktober, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.