Therese Sjögran, sportchef i Rosengård, om Uefas nya CL-format. Foto: Bildbyrån

Therese Sjögran om Uefas nya format: ”Häftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra miljoner kronor.

Så mycket får lagen som tar sig till gruppspel i damernas Champions League nästa år.

– Den här kvalmatchen vi kommer ha i höst kommer att vara otroligt viktig, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till SVT Sport. 

I dag presenterade Uefa ett nytt format på damernas Champions League. Man inför gruppspel och dessutom får damturnerningen 24 miljoner euro – vilket är fyra gånger mer än den nuvarande summan.

– Det är häftigt att det äntligen börjar hända något och att de har ändrat hela formatet på tävlingen, säger Therese Sjögran.

Vi gruppspelsavancemang får lagen ungefär fyra miljoner kronor. Det är fem gånger så mycket än den summan som delas ut till det lag som spelar åttondelsfinal i dag.

 – Det är onekligen så att den här kvalmatchen vi kommer ha i höst kommer att vara otroligt viktig. Vinner vi inte den får vi inte ta del av de här pengarna, säger Therese Sjögran.

”Absoluta prioritet”

Tidigare har lagen fått pengar per omgång. Det har gått från 700 000 till 800 000 tusen i nästa omgång och så vidare.

– Det är väldigt stor skillnad om man jämför med det nya formatet. Att gå till ett gruppspel är absoluta prioritet.

Tror du det blir en större satsning på damallsvenskan nu?

– Det hoppas jag för det kommer betyda väldigt mycket för svensk fotboll att ha lag med i det här gruppspelet. Så jag hoppas att svensk fotboll satsar internt också. Det kommer säkert bli en hel del centrala sponsorer, tv-pengar och så vidare. Det är häftigt och det ska bli spännande att se var de här kommer sluta.

KLIPP: Hanna Glas hjälte i CL-semin mot Chelsea (25 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.