Napolilegendaren Marek Hamsik. Foto: Bildbyrån

”Tidernas värvningsbomb i allsvenskan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett EM runt hörnet, ett fönster som är öppet. Allt det där. Men ändå.

Marek Hamsik är klar för IFK Göteborg.

Det ska inte gå att skriva den meningen.

Nemrud Kurt

Reporter

Det var ingen spelare på nedgång som flyttade till Kina, ingen slocknad stjärna som tog farväl.

När Marek Hamsik, 31, lämnade Napoli gjorde han det som klubbens meste målskytt genom tiderna, före Diego Maradona. Han klev ut genom transferfönstret och försvann, efter 121 mål på 520 matcher – flest spelade någonsin.

Med honom som dirigent hade Napoli orkestrerat en fartfotboll med finess och fantasi. De blev älskade av många, hyllade överallt. Där Ezequiel Lavezzi jagade livet ur försvaren tog Edinson Cavani varenda tjur vid hornen och gjorde mål som matador.

När två av de tre tenorerna försvann stannade Hamsik kvar. När klubbar hörde av sig slöt han gruppen tätare. Spelarna blickade framåt, gjorde ett sista försök att stoppa Juventus och bli kungar i Italien.

De skulle vinna guld och de skulle göra det med Hamsik som lagkapten. Men det blev inte så.

En efter en sneglade de mot andra och mer glittrande destinationer. Hamsik valde Kina. Han flyttade till Dalian för att sedelbuntarna var tjockare, för att han redan bevisat för Italien vilken formidabel fotbollsspelare han är.

Två år senare är han klar för IFK Göteborg.

”En exceptionell övergång”

För den som återhämtat sig från chocken finns argument att finna. Det svenska transferfönstret är ett av få som fortfarande är öppet. Affären med Slovan Bratislava gick i kras. EM är runt hörnet. Allt det där. Allt det där men ändå.

Marek Hamsik är kapten för Slovakien, har gjort flest mål och matcher än någon annan i landslagets historia, är en av tiotalets främsta offensiva mittfältare i Europa.

Att han skriver på för en allsvensk klubb är sensationellt. Diskussioner om hur han ska pusslas in i ett spelsystem, att han inte lär spela en hel säsong eller att hans fysiska form inte är på topp är relevanta men sekundära.

Det här är en exceptionell övergång, en explosion i Blåvitt, en värvning som inte ska gå att genomföra av en klubb i allsvenskan, än mindre av en slumrande storhet som IFK Göteborg.

Det här är ingen spelare på nedgång, ingen slocknad stjärna som lämnat Kina. Marek Hamsik, 33, uppfyller tillräckligt många kriterier för att betraktas som tidernas värvningsbomb i svensk fotboll.

Han kommer med sin energi, frenesi och sitt spelsinne för att spela premiär i Örebro, åka till Kalmar och Halmstad för bortamatcher i maj.

Det ska inte gå – men ibland krymper jordklotet till en boll där allt får plats. Där gör Blåvitt ett försök på Marek Hamsik, och Marek Hamsik tackar ja för att spela sig i form till EM. Den meningen kan vi skriva. Det går.

Men ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.