Tidigare guldtränaren tar över Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Från Kanadas landslag till damallsvenskan. Det steget tar Andrée Jeglertz nästa säsong.

Han är klar som ny tränare i Linköpings FC – där ambitionen är att ta SM-guldet inom tre år.

– Vi känner att då vi ska tillbaka till toppen så behöver vi ha en av seriens vassaste och bästa tränare. Det gäller vilka meriter man har, att man har den erfarenhet som behövs. Sedan har Andrée Jeglertz också ett stort interesse för och erfarenhet av ungdomsverksamhet och det har varit en viktig del av vår kravprofil, säger klubbens ordförande Paul Lindvall till SVT Sport.

Jeglertz har senast jobbat som assisterande förbundskapten för Kanadas landslag.

Han var guldtränare i Umeå IK under klubbens storhetsperiod. Under Jeglertz tog Umeå fyra guld och ett silver 2004–2008. Han var också förbundskapten för Finlands damlandslag och tog landet till EM 2013.

På herrsidan har han varit tränare för Djurgårdens IF.

”Jag ser verkligen fram emot att komma till Linköpings FC. Föreningens ambition att utmana om SM-guldet och spel i Europa tilltalar mig mycket, men också viljan att skapa en hållbar förening och framtid där vi utvecklar unga spelare till att bli elitspelare genom en röd tråd i föreningen”, säger Jeglertz.

Olof Unogård och William Strömberg leder Linköping säsongen ut. Jeglertz är kontrakterad från den 1 januari och tre år framåt.

– Det här handlar egentligen väldigt lite om Olof och William, utan det handlar om vad vi tror behövs för att vi ska kunna leva upp till de högt ställda målsättningarna vi har sportsligt. Då har Jeglertz helt enkelt mer meriter, större erfarenhet och ett större kontaktnät. Vi vill inte stå och stampa som ett lag som blir fyra-femma. Då vill vi vässa oss ännu mer på tränarsidan, säger ordförande Lindvall.

Vad är era ambitioner?

– Inom tre år ska vi ta SM-guld och sedan ska vi tillbaka till Europaspel. Vi hade den målsättningen i år, men av allt att döma slutar vi på en fjärdeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.