Hamrén ut. Lennartsson in? Foto: Bildbyrån

Förbundets ”perfect match”: Lennartsson

Uppdaterad
Publicerad

Tjenis med förbundsfolket? Ungtupp eller gamling? En gedigen spelarkarriär bakom sig? Erik Hamrén ska efterträdas och SVT Sport har blickat bakåt bland tidigare svenska förbundskaptener för att hitta eventuella mönster i SvFF:s rekryteringar.

Lennart Nyman. Så hette han, mannen som kom att räknas som Sveriges första förbundskapten för herrlandslaget i fotboll när han tillträdde 1962. Nyman hade tidigare verkat som lagledare i B-landslaget och kom därmed att sätta en viss standard för kommande kaptener.

Sex av de tio som sedan dess har lett landslaget har nämligen tidigare haft uppdrag inom Svenska fotbollförbundet, från instruktör till lagledare och förbundskapten för pojk-, junior-, U21- och B-landslag.

Herrlandslaget i fotboll

Utifrån det passar Jörgen Lennartsson och Håkan Ericson väl in i ramen bland de som nu nämns som de hetaste efterträdarna till Erik Hamrén, tack vare sina meriter som förbundskaptener för U21-landslaget.

Lennartsson följer ålderstrenden

De svenska förbundskaptenerna fram tills idag var i snitt 46,3 år när de tillträdde tjänsten. Sett till det vore Henrik Larsson, 45 år i september, kanske i kombination med Jonas Thern, 48 år i mars, i det närmaste perfekt.

Men även Jörgen Lennartsson får anses ligga bra till vad gäller ålder. Förvisso är han några år över medel då han fyller 51 år i april. Å andra sidan har Sveriges tre senaste förbundskaptener (Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck, Erik Hamrén) fyllt 50 respektive 52 och 52 år samma år som de tillträdde.

Noterbart är att om Håkan Ericson, som fyller 56 år i maj, skulle bli den som tar över efter Hamrén, blir han i så fall den svenska förbundskapten med högst tillträdesålder genom tiderna.

Spelarkarriären viktigare förr

Flera av de tidigare svenska förbundskaptenerna har gedigna spelarkarriärer bakom sig. Orvar Bergmark, Tommy Svensson och Olle Nordin har alla spelat VM för Sverige och Svensson, Georg ”Åby” Ericson och Lars ”Laban” Arneson har vunnit SM-guld.

Däremot är förbundets nya trend tydlig: att inte anställa förbundskaptener med glänsande spelarbakgrund – varken Söderberg, Lagerbäck eller Hamrén har spelat någon landskamp.

Något som talar för Lennartsson eller Ericson, men mot ”Henke”.

Damlandslagets Pia Sundhage, då? Sett till traditionen faller hon tyvärr redan när det kommer till kön.

Svenska förbundskaptener sedan 1962

Lennart Nyman, 1962-65, fyllde 45 år samma år som han tillträdde, tidigare lagledare i B-landslaget, 0 landskamper som spelare.

Orvar Bergmark, 1966-70, 36 år, ej tidigare landslagsuppdrag, 94 A-landskamper.

Georg ”Åby” Ericson, 1971-79, 52 år, tidigare instruktör på SvFF, 0 landskamper.

Lars ”Laban” Arnesson, 1980-85, 44 år, tidigare förbundskapten för U21-landslaget, 0 landskamper.

Olle Nordin, 1986-90, 37 år, ej tidigare landslagsuppdrag, 19 A-landskamper.

Nisse Andersson, 1990, 49 år, tidigare förbundskapten för pojk- och juniorlandslag, 1 U-landskamp.

Tommy Svensson, 1991-87, 46 år, ej tidigare landslagsuppdrag, 40 A-landskamper.

Tommy Söderberg, 1998-04, 50 år, tidigare förbundskapten för U21- och B-landslag, 0 landskamper.

Lars Lagerbäck, 2000-09, 52 år, tidigare förbundskapten för pojk- och juniorlandslag, 0 landskamper.

Erik Hamrén, 2009-2016, 52 år, ej tidigare landslagsuppdrag, 0 landskamper.

”Fram till 1962 hanterades landslaget av Uttagningskommittén (UK) vars ledare ofta fungerade som tränare och lagledare för landslaget. Under perioder anlitades även tränare externt. Efter att Sverige misslyckades med att kvalificera sig till VM 1962 i Chile togs beslutet att låta en förbundskapten leda landslaget.” 

Källa: svenskfotboll.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet