Foto: TT

Danmarks succé fortsätter – klart för EM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Danmark stormar vidare i EM.

I dag besegrades Tjeckien i kvartsfinalen.

– Det är underbart när man både kämpar och spelar bra, säger målvakten Kasper Schmeichel efter matchen

Danmark inledde mästerskapet med två raka förluster. Där och då såg det mörkt ut för danskarna. Men efter det har det danska landslaget gått som tåget. 4-1 mot Ryssland innebar andraplats i gruppen.

Sedan 4-0 mot Wales i åttondelsfinalen och i dag besegrades Tjeckien med 2–1 i kvarten.

Fotbolls-EM

Thomas Delaney gav Danmark ledningen tidigt i matchen på hörna. En fristående Delaney kunde distinkt styra bollen i mål. Och i slutet av första halvlek slog danskarna till igen.

Succéspelaren Joakim Maehle slog ett lysande inlägg till Kasper Dolberg som kunde placera in bollen i öppet mål. Det var Dolbergs tredje mål i turneringen.

Delad skytteligaledning

Men Tjeckien skulle komma tillbaka. Patrik Schick gjorde 2-1 och sitt femte mål i turneringen som också tog honom upp till delad skytteligaledning med Cristiano Ronaldo.

Men det räckte inte för Tjeckien. Danmark höll ut och höll i ledningen hela vägen in i mål och är klart för EM-semifinal. Det är det längsta Danmark gått i ett mästerskap sedan de vann EM-guld 1992. Dolbergs mål innebar också lagets elfte mål i turneringen, vilket innebär ett danskt målrekord i ett och samma mästerskap.

Nu väntar England i semifinalen. I den andra semifinalen möts Spanien och Italien.

Europamästerskapet

Tjeckien logo

Tjeckien

1 - 2

Danmark logo

Danmark

Bakus Olympiastadion, Baku
Publik: 16306
Domare: Björn Kuipers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet