Ola Toivonen deppar efter att hans mål blivit bortdömt.

Toivonen i karantän – men ligan spelar vidare

Uppdaterad
Publicerad

Ola Toivonen och hans Melbourne Victory är satt i 14 dagars karantän.

Men den australiensiska ligan kommer spelas vidare.

– Vi har en nyckelroll i att bibehålla australiernas hälsa och välmående. Vi gör det genom att låta spelarna spela, säger fotbollsförbundets ordförande James Johnson.

När sport efter sport och liga efter liga stänger ner eller skjuter upp sina säsonger går Australiens fotbollsförbund mot strömmen.

Herrarnas A-league och damernas W-league ska spela vidare, inför tomma läktare.

Det återstår sex omgångar av A-league innan slutspelet tar vid, och enligt förbundets ligachef Greg O'Rourke är det bättre att spela matcherna nu än att försöka pussla ihop ett schema senare.

Men om någon spelare smittas av coronaviruset kommer förbundet att ompröva sitt beslut.

– Då får vi ge efter de hälsorestriktioner som vi blir rådda till då, säger O'Rourke på en presskonferens i Sydney, rapporterar landets medier.

KLIPP: Så tränar fotbollsstjärnorna hemifrån

Toivonen i karantän

Två lag, Wellington från Nya Zeeland och Ola Toivonens Melbourne Voctory, kommer dock att få skjuta på sina kommande matcher.

Lagen möttes i Wellington i helgen och eftersom Australien infört två veckors karantän för alla som anländer från utlandet sitter även de två lagen i karantän. Wellington har nu gått med på att spela samtliga resterande matcher i Australien.

– Det var svårt alltså. Det här är ju en unik och prekär situation som är svår att sätta ord på. Vi är människor och har känslor. Det är klart att vi inte borde ha spelat den här matchen. Vi spelar i en liga som har ett lag som inte är inom landets gränser, det är ovanligt. Man är här i Nya Zeeland en gång per säsong, och det här var sämsta tiden att åka hit. Nu får vi betala för det, sa den svenska anfallaren till Aftonbladet i går.

För W-league återstår bara en match, helgens final mellan Sydney och Melbourne City.

– Vi har en nyckelroll i att bibehålla australiernas hälsa och välmående. Vi gör det genom att låta spelarna spela, i linje med regeringens nuvarande riktlinjer, säger fotbollsförbundets ordförande James Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.