Ola Toivonen i karantän: ”Bisarr situation”

Uppdaterad
Publicerad

Ola Toivonen och hans lagkamrater i Melbourne Victory lovades att slippa karantän efter resan till Nya Zeeland.

Men situationen har ändrat sig – nu blir det 14 dagar på hemmaplan.

– Det är klart att vi aldrig skulle ha spelat den här matchen, vi har legat på för att inte behöva göra det, säger Toivonen till Aftonbladet.

I stort sett samtliga ligor i Europa är pausade eller inställda på grund av coronavirusets spridning. Men seriespelet i Australien – där Ola Toivonen spelar i Melbourne Victory – har rullat på.

I morse, svensk tid, spelade Toivonen borta mot Wellington Phoenix, från Nya Zeeland som har licens för spel i Australien.

Corona och idrott

Det blev en tung 0–3-förlust för Ola Toivonen och hans lagkamrater. Den före detta landslagssvensken byttes in med cirka halvtimmen kvar. Med kvarten kvar av ordinarie tid hade Toivonen en boll i nät, men målet dömdes bort för offside.

”Unik och prekär situation”

Melbourne Victory ville slippa åka till Nya Zeeland och försökte få matchen inställd. De blev lovade att slippa karantän när de återvände till Australien.

Men så blir inte fallet.

– Det var svårt alltså. Det här är ju en unik och prekär situation som är svår att sätta ord på. Vi är människor och har känslor. Det är klart att vi inte borde ha spelat den här matchen. Vi spelar i en liga som har ett lag som inte är inom landets gränser, det är ovanligt. Man är här i Nya Zeeland en gång per säsong, och det här var sämsta tiden att åka hit. Nu får vi betala för det, säger Toivonen till Aftonbladet.

”Riktigt tråkigt”

Det kan ha varit Toivonens sista match för laget. Hans avtal med klubben, som inte innehar en slutspelsplats i skrivande stund, går ut i maj.

– Ja, så måste det väl bli. Vi får se vad som händer med allt, ingen har några svar nu en söndagkväll. Det är sex, sju matcher kvar i ligan och sedan slutspel, vi får se hur veckan utvecklar sig och hur många nya fall det blir. Vi ligger lite efter hela världen med allt här. Före tidsmässigt, men efter infektionsmässigt.

När Toivonen är tillbaka i Australien blir det karantän.

– Det är så det är sagt. Samtidigt, 14 dagar, det kommer att bli riktigt tråkigt.

KLIPP: En otrolig miss eller en otrolig brytning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet