Ser vi Fernandez och Mbappé i VM 2026? Foto: Bildbyrån

Tolv fyrlagsgrupper i fotbolls-VM 2026

Uppdaterad
Publicerad

Nästa fotbolls-VM för herrar – i USA, Mexiko och Kanada 2026 – kommer att spelas med 48 lag uppdelade på tolv fyrlagsgrupper. Det beslutades under Internationella fotbollsförbundet Fifas kongress.

Ursprungsplanen var att VM skulle spelas med 16 trelagsgrupper när man utökar från nuvarande 32 till 48 lag. Men under VM i Qatar i december öppnade Fifas ordförande Gianni Infantino för att fortsätta med fyrlagsgrupper.

– Jag måste säga att efter succén i gruppspelet i det här mästerskapet tittar vi på fyra lag i varje grupp. Tittar man på några matcher här har gruppspelet varit sensationellt, där grupper inte avgjorts förrän i den sista minuten i den sista matchen, sade Infantino då.

De två bästa lagen i varje grupp samt de åtta bästa treorna går vidare till sextondelsfinal.

Det nya format innebär att antalet matcher i ett VM utökas rejält, från 64 till 104 matcher. VM 2026 kommer att pågå i 39 dagar, att jämföra med 29 dagar senast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.