Ryska herrlandslagets lagkapten Artem Dzjuba. Foto: TT Nyhetsbyrån

Asien bjuder in Ryssland till mästerskap

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland får inte tävla i fotbollsmästerskap anordnade av Uefa och Fifa. Men till de första Centralasiatiska mästerskapen i juni är Ryssland inbjudet, och har enligt arrangören tackat ja.

I det nya regionala herrmästerskapet kan Ryssland få möta bland annat Tadzjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan, Afghanistan och Iran. Matcherna ska spelas i Bisjkek i Kirgizistan och Tasjkent, Uzbekistan.

Enligt Rysslands fotbollsförbund är det ännu inte klart att man ställer upp.

Uppgifterna om ryskt deltagande i ett asiatiskt mästerskap gör att debatten om att Ryssland ska lämna Europeiska fotbollsförbundet Uefa åter igen blossar upp. I slutet av december sade det ryska förbundets ordförande Alexander Djukov att man inte skulle begära utträde ur Uefa för att gå med i Asiens fotbollsförbund, men att det kunde bli aktuellt om Uefa inte släpper in dem i värmen.

– Det är viktigt för oss att delta i kvalet till VM 2026 och försöka ta en plats i mästerskapet. Det är målet som jag personligen satt upp, sade Djukov då.

Uefa och Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av Ryssland för att man invaderat Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.