Foto: Bildbyrån

Ryskt landslag inbjudet av Uefa till turnering – ska spela Sydasiatiska mästerskapen

Uppdaterad
Publicerad

I över ett år har Ryssland varit avstängt av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

Men nu sträcker Uefa åter ut en hand till dem.

De ska spela en U17-turnering, som Uefa är med och arrangerar.

Den 28 februari förra året, fyra dagar efter Rysslands invasion av Ukraina, meddelade Fifa och Uefa att de stängde av alla ryska klubbar och landslag från internationella matcher och turneringar, ett beslut som skulle gälla tills vidare.

Men nu, ett drygt år senare, ska det ryska U17-landslaget delta i de Sydasiatiska mästerskapen i Bangladesh.

Karl-Erik Nilsson inte inblandad

Turneringen arrangeras i samarbete med Uefa, och Ryssland har bjudits in som gäster. Inbjudan har enligt det ryska fotbollsförbundet kommit genom ”Uefa assist programme”, ett utvecklingsprogram för att utveckla fotbollen runt om i världen.

– Det stämmer att det ryska fotbollsförbundet har fått en inbjudan från Uefa att vara med i en turnerning i Bangladesh, som flickorna U17-landslag ska vara med i, säger en representant från det ryska förbundet till nyhetsbyrån Tass.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är förste vice ordförande i Uefa, men säger sig inte ha varit inblandad i beslutet att bjuda in Ryssland till turneringen.

”Frågan har inte varit uppe i de Uefa-organ där jag medverkar”, skriver han i ett sms till SVT Sport.

Men vad tycker du om att Ryssland ska få vara med, med tanke på det beslut som Uefa (och Fifa) tidigare tagit vad gäller rysk medverkan?

”Uefa och Fifa-besluten om att klubb- och landslag inte får delta i tävlingar ligger fast. De har rätt att delta i träningsmatcher”.

SAFF vill inte kommentera

När SVT Sport kontaktar det sydasiatiska fotbollsförbundet, SAFF, hänvisar de alla frågor om Rysslands medverkan till Uefa. Och Uefa svarar att de, trots att de är medarrangörer till turneringen, inte är ansvariga för den.

”Dessa vänskapliga utvecklingsturneringar för ungdomar avgörs inte i Uefas regi och därför gäller inte den nuvarande avstängning av ryska lag”, skriver de i ett uttalande.

SVT Sport har även varit i kontakt med Fifa, men de har valt att inte kommentera. SVT Sport har även sökt det asiatiska fotbollsförbundet, men de har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.