Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tycker inte att bojkott är ett bra instrument. Foto: TT

Fotbollsförbundet om eventuell bojkott: ”Inget bra instrument”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en majoritet av svenska folket borde Sverige bojkotta mästerskap om Ryssland tillåts delta. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är tveksam till en bojkott.

”I grunden är bojkott inget bra instrument”, skriver han i ett sms till SVT Sport.

En opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Sport visar att en majoritet (56 procent) är för en svensk bojkott av mästerskap ifall Ryssland tillåts delta.

Tre av Sveriges största specialidrottsförbund är inte lika övertygande om bojkott.

– Vi är emot att ryska och vitryska idrottare ska delta i internationella mästerskap, men om en internationell organisation som står över oss skulle besluta att de får delta då får vi diskutera hur vi ska förhålla oss till det. Vi har ännu inte diskuterat en eventuell bojkott, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers till SVT Sport.

”I grunden är bojkott inget bra instrument. Vi följer däremot de beslut som FN, EU eller vår svenska Regering fattar. Frågan är ju hypotetisk eftersom vi ännu inte kvalificerat oss till någon aktuell tävling där ryska lag har rätt att delta”, skriver Karl-Erik Nilsson.

Svenska folkets åsikt kan påverka

Johan Storåkers vill inte föregå diskussionen om bojkott men menar att svenska folkets åsikt kan ha betydelse.

– Det viktigaste är ju vår egen etiska kompass, det är det viktigaste. Men självklart är ju opinionen inte irrelevant, säger han.

Även fotbollsförbundet är emot att ryska idrottare inte ska få delta i internationella tävlingar.

”Vi delar den uppfattning som Fifa, Uefa, RF och SOK har, organisationer där vi för övrigt är aktiva medlemmar, att rörande fotboll ska ryska klubb- och landslag inte få delta i internationella tävlingar i rådande läge”, skriver Karl-Erik Nilsson.

”Står helt bakom beslutet”

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är enig.

”Vi i svensk ishockey har en tydlig position. Vi står helt bakom IIHF:s beslut att inte låta Ryssland och Belarus delta i internationella mästerskap innevarande säsong. I rådande läge ser vi från svensk sida ingen som helst anledning till att ett sådant beslut ändras inför nästa säsong. Skulle en sådan fråga väckas internationellt kommer Svenska Ishockeyförbundet att rösta nej”, skriver Anders Larsson i ett sms.

KLIPP: Starka reaktioner mot IOK efter OS-beskedet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starka reaktioner mot IOK efter OS-beskedet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.