Lionel Messi får se tomma läktare på Camp Nou. Foto: Bildbyrån

Tomma läktare när Barcelona möter Napoli: ”Rädd för spridningen”

Uppdaterad
Publicerad

Champions Leagues andra åttondelsfinalmöte mellan Barcelona och Napoli kommer att spelas utan åskådare. Det uppger den katalanska klubben på sin egen hemsida. Även matcher i tyska Bundesliga påverkas nu.

Den europeiska toppfotbollen har drabbats ordentligt av coronavirusets utbrott. Och nu påverkar viruset ännu en Champions League-match.

Barcelonas returmöte med Napoli den 18 mars kommer att spelas utan åskådare, något som Barcelona nu bekräftat via sin egen hemsida.

Över 1200 bekräftade fall i Spanien

Enligt en talesperson till nyhetsbyrån Reuters är det för att klubben är ”rädd för att spridningen av coronaviruset”.

Spaniens hälsominister, Salvador Illa, tillkännagav på måndag en kraftig ökning i coronavirusfall i och runt Madrid. I Spanien finns det just nu, mer än 1200 bekräftade fall, med 28 dödsfall och 74 personer på intensivvård.

Under samma framförande meddelade Illa också att alla skolor i regionen kommer att stänga i två veckor från och med onsdag.

Fler möten utan publik

Den spanska klubbens beskedet om att spela inför tomma läktare kommer kort efter att flera Champions League-matcher fått ta samma beslut.

Bland annat möter franska Paris Saint Germains tyska Borussia Dortmund utan publik på onsdag och lika folktomt kommer det att vara i Valencias möte med Atalanta ikväll. Det första mötet mellan Napoli och Barcelona slutade 1-1.

Tysk fotboll påverkas

Lokala myndigheter meddelar att Borussia Mönchengladbach och Köln kommer att bli den första matchen i Bundesliga som spelas utan publik till följd av viruset.

Det är första gången någonsin en match i den tyska toppfotbollen spelas inför tomma läktare. Även rivalmötet mellan Dortmund och Schalke 04 på lördag kommer att spelas inför tomma läktare.

Tyskland har drygt 1 200 bekräftade fall av det nya coronaviruset covid-19 och landets hälsominister har begärt att alla evenemang med över 1 000 personer skulle ställas in ”tills vidare”.

Beslutet att stänga dörrarna till fotbollsarenor kommer i slutändan att fattas från fall till fall av regionala myndigheter.

Chefen för tysk ligafotboll, DFL, Christian Seifert har sagt att ligan måste avslutas i mitten av maj för att säkerställa vilka lag som blir klara för upp- och nedflyttning samt för kval till internationella turneringar.

DFL har sagt att man kommer att se över möjligheten att kompensera klubbarna för förlorade biljettintäkter.

Det är dock fortfarande planerat för att RB Leipzig och Tottenham kommer att spela inför publik i sin CL-åttondel under tisdagen.

KLIPP: Coronavirusets spridning på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.