Foto: Bildbyrån

Tonåring bötfälls för rasistkommentarer mot Jimmy Durmaz

Uppdaterad
Publicerad

Under VM i somras utsattes Sveriges landslagsmittfältare Jimmjy Durmaz för rasistiska kommentarer. Nu åläggs en tonåring att betala böter för sina rasistiska kommentarer.

Det var under VM i somras som Jimmy Durmaz fick utstå rasistiska kommentarer på sociala medier. Anledningen var att Toni Kroos gjort 2-1 till Tyskland mot Sverige i slutminuterna i VM:s gruppspel efter en frispark som Durmaz orsakade.

Efter matchen polisanmäldes flera kommentarer som lämnats på mittfältarens Instagram-konto. Nu har en tonåring ålagts att betala 2 000 kronor , 40 dagsböter à 50 kronor, för förtal.

”Du har bland annat skrivit jävla blatte på Jimmy Durmaz Instagramkonto. Uppgiften, som därigenom spreds i stor omfattning, var sådan att den kunde förväntas utsätta Jimmy Durmaz för andras missaktning”, skriver åklagaren till Göteborgs-Posten.

Accepterar tonåringen strafföreläggandet kommer inte någon rättegång att ske, men i annat fall kan åklagaren välja att väcka åtal.

– Det är ett viktigt signalvärde att samhället också markerar mot den här typen av brottslighet, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.