Durmazhoten: Polisen håller förhör

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gått vidare med några av de allvarliga hoten på sociala medier som riktades mot Jimmy Durmaz under VM-slutspelet.
– Vi har konstaterat olaga hot och håller förhör, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till SVT Sport.

Gårdare vill inte säga hur de misstänkta personerna ställer sig till anklagelserna och det är oklart om de kommer att leda till åtal, en uppgift som Radiosporten var först med att berätta.

– Jag vill inte göra en bedömning ännu, det är så tidigt i utredningsdelen. Vi har hittat en handfull hot och några misstänkta också, säger Gårdare och berättar för SVT Sport att alla hot mot Durmaz avbröts efter att Svenska Fotbollförbundet meddelat att man polisanmält hoten.

SvFF:s anmälan avbröt pågående brott

– Så där avbröt vid pågående brott. Under sommaren har det varit lugnt, säger Gårdare. Prioriteringen har varit att identifiera direkta hot och att sedan gå vidare med förolämpningar, som är det absoluta flertalet.

Det var efter Sveriges 1-2-förlust mot Tyskland i andra gruppspelsmatchen i VM som Durmaz fick ta emot hot på sociala medier. Durmaz orsakade den frispark som Tyskland avgjorde på i slutsekunderna.

Det var det svenska fotbollsförbundet som valde att anmäla hoten.

– Vi tolererar inte att en spelare utsätts för hot och kränkningar. Det är obehagligt och väldigt upprörande att se den behandling Jimmy Durmaz har fått utstå, sa SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand efter händelsen.

”Första hoten från riktiga människor”

Vid den efterföljande träningen höll Durmaz ett tal mot de negativa reaktionerna på sociala medier, tackade för stödet, och fick uppbackning av laget och ledarna som stod uppradade bakom honom. 

Samtidigt kom en diskussion igång ifall det var verkliga personer som stod bakom kontona eller om det till stor del var automatiserade fejkkonton.

– Det är inte så många hot som det lät i uppmärksamheten till en början. Vår bedömning är att de första hoten görs av riktiga människor. Sedan är det möjligt att det skett på annat sätt senare, men det är inget vi fokuserat på. I den stora massan är det väldigt få hot, utan det är många förolämpningar, säger Gårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer