Durmaz budskap sprids över världen

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är svensk och stolt över att bära tröjan och flaggan, sade Durmaz inför det svenska landslagets träningspass som sedan avslutades med att hela landslaget slöt upp och tillsammans sade: ”Fuck rasism”.

Nu har Jimmy Durmaz brandtal och lagets manifestation blivit en nyhet världen över.

Jimmy Durmaz fick utstå en rasistisk hatstorm på sociala medier efter Tysklandsmatchen. Söndagens träningspass inleddes därför med att hela laget samlades framför mediekåren som var på plats för att förklara sitt stöd för Durmaz.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel, självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt.

Det starka ställningstagandet har nu blivit en världsnyhet.

”Det svenska landslaget visade sitt stöd och stod samlade bakom Durmaz medan han läste sitt tal från sin mobil”, skriver Storbritanniens Daily Mirror.

Även i The Guardian uppmärksammas talet: ”Den svenska mittfältaren Jimmy Durmaz framförde ett kraftfullt budskap mot rasism efter att ha blivit utsatt för hat på sociala medier”.

Franska Le Parisien skriver också om Durmaz, som till vardags är proffs i Ligue 1: ”Detta är en grupps svar på hat mot en av dess medlemmar”. Spanska Marca rapporterar om polisanmälan som det svenska fotbollförbundet har gjort och nederländska NOS  skriver: ”Innan söndagens träning gjorde Durmaz ett uttalande med hela svenska laget i ryggen”.

Nyheten har även korsat Atlanten och nått New York Post i nordamerika som skriver: ”Sveriges syndabock i fotbolls-VM har fallit offer för rasistiska påhopp och hot”  och i New York times står det att ”Sverige tar ställning mot rasism efter påhoppen på Durmaz” . I Brasilien och Globo Sport i sydamerika står följande: ”Omtumlad av situationen läste Jimmy Durmaz upp ett tal där han dömde ut den rasism han har utsatts för. Hela svenska laget stod bakom honom för att visa stöd för sin landslagskamrat”.

Även hemma i Sverige har ett flertal fotbollslag visat sitt stöd. På Twitter skriver Malmö FF: ”Vi står bakom dig, Jimmy”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.