Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Nilssons lista – tre saker som gör dig till en bättre ledare Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Torbjörn Nilsson: ”Reflektera alltid över ditt ledarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Att unga slutar idrotta allt lägre ner i åldrarna är framför allt ett ledarskapsproblem. Det menar det före detta fotbollsproffset och elittränaren Torbjörn Nilsson i en ny bok.

– Som tränare är det lätt att man gör allting för sin egen skull, säger han till SVT Sport.

En studie från Stockholms universitet visar att unga slutar idrotta i allt yngre år. Från att i början på 2000-talet ha legat kring 15 år till att idag vara nere i 11-12-årsåldern.

En illavarslande utveckling som enligt före detta fotbollsproffset och elittränaren Torbjörn Nilsson till stor del handlar om ledarskap och dess komplexitet.

– Var alltid på träning eller på match för barnens skull, är Nilssons råd.

Hör Torbjörn Nilssons tre ledarskapstips i spelaren ovan.

”Svennis” är född till ledare”

Torbjörn Nilsson har i många ur studerat och föreläst om ledarskap inom idrotten i allmänhet och inom fotbollen i synnerhet. Under hans egen aktiva proffskarriär på 1970-och 80-talet upplevde han alla typer av ledarskap. Inte minst i det IFK Göteborg som i början på 80-talet dominerade svensk fotboll under ledning av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson.

– Svennis är född till ledare. Alltid lyssnande, uppmuntrande, men med tydlighet och en fast hand, man trivdes i hans sällskap, förklarar Nilsson.

Under sin proffskarriär erfor Torbjörn Nilsson despotiskt och auktoritärt ledarskap byggt på hierarkier. Något som bland annat fick honom att bryta upp från proffslivet i Holland och Tyskland och söka tryggheten i Sverige och ”hemmaklubben” IFK Göteborg.

”Som ledare var jag inte bra”

I sin nya bok som Nilsson författat tillsammans med journalisten och ungdomstränaren Joel Tivemo, ger de båda en rad tips för ungdomsledare inom fotbollen. Till exempel hur man bemöter krävande idrottsföräldrar och hur man hanterar ett lag med olika grupperingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.