Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ekonomiprofessorn om Saudiarabiens offensiva sportsatsning: ”Vill uppfattas som legitimt” Foto: TT nyhetsbyrån/ SVT

Ekonomiprofessorn om Saudiarabiens offensiva sportsatsning: ”Vill uppfattas som legitimt”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren 2022 blev Henrik Stenson klar för den saudiskägda touren LIV-golf och fotbollsstjärnan Alexander Isak klar för Newcastle som också ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond.

Simon Chadwick, professor i sport och geopolitisk ekonomi, förklarar Saudiarabiens offensiva satsning på sport.

– Saudiarabien vill uppfattas som en legitim medlem i internationella sammanhang. Ett sätt är att vara en stor aktör inom sport, säger han till SVT Sport.

Saudiarabien är en absolut monarki och en islamisk stat. De har fått kritik för bristande mänskliga rättigheter. Yttrandefriheten i landet är kraftigt begränsad, dödsstraff och avrättningar förekommer.

Henrik Stenson fick utstå stor kritik för sitt val att gå till LIV-touren. När Alexander Isak lämnar Real Sociedad gör han det i en affär som slår både rekord i storlek för både köparen Newcastle och försäljaren Real Sociedad.

Idrott och politik

Hösten 2021 stod det klart att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpte upp Newcastle.

– Det är nog ingen som förberett Alexander Isak på att han kommer att tvingas svara på frågor. Men om man tar pengar från Saudiarabien så måste man som elitidrottare förklara sina anledningar till det. Han kommer att bli kritiserad och fördömd, så har man tagit beslutet och då måste man fundera på hur man ska rättfärdiga det, säger han.

Se klipp i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet