Nadia Nadim är uttagen i den danska EM-truppen. Foto: Bildbyrån

Trots kritiken – Nadia Nadim till EM

Uppdaterad
Publicerad

Nadia Nadim är med i den danska EM-truppen. Den kritiserade anfallaren kommer dock inte att vara en startspelare, utan mer av en joker säger förbundskapten Lars Söndergaard.

Det har varit en snackis om hennes åtaganden som ambassadör för VM i Qatar skulle stå i vägen för en EM-plats. Men när den danska truppen till mästerskapet presenterades var anfallaren Nadia Nadim med.

Nadims samarbete med Fifa och VM är kontroversiellt av flera anledningar. Framför allt eftersom mästerskapet omgärdats av korruptionsanklagelser och landet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Kort efter att hennes roll som ambassadör för VM tillkännagavs bröt hjälporganisationen Dansk flyktinghjälp samarbetet med 34-åringen.

De danska herrlandslaget är kvalificerat till VM, men har varit öppet kritisk till att det arrangeras i Qatar. Spelarna har därför valt att protestera på plats. Man kommer inte delta i några aktiviteter ”som inte är relaterade till sport eller där man politiskt kan bidra till att förbättra villkoren för migrantarbetare”.

Dessutom kommer landslagets sponsorer avsäga sig sin plats på matchstället, till förmån för budskap om mänskliga rättigheter.

Detta ställningstagande gjordes redan innan Nadim kopplats till VM.

Förbundskapten Lars Søndergaard säger under uttagningen att Nadim ska uttala sig om situationen, något hon ännu inte gjort, för att få följa med till EM, men han tvekade inte att ta med henne.

-Det var inga tvivel om att hon skulle med, säger han.

KLIPP: Kritiken stor mot Fifa och Qatar efter VM-hotellens nej till homosexuella

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritiken stor mot Fifa och Qatar efter VM-hotellens nej till homosexuella Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Sara Thrige, Kathrine Kuhl, Stine Larsen, Sanne Troelsgaard, Sara Holmgaard, Karen Holmgaard, Lene Christensen, Simone Boye, Signe Bruun, Rikke Sevecke, Sofie Svava, Sofie Junge, Pernille Harder, Mille Gejl, Janni Thomsen, Stine Ballisager, Luna Gevitz, Rikke Marie, Katrine Svane, Laura Worsøe, Katrine Veje, Sofie Bredgaard

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer