Landskronas supportrar stod utanför stängslet. Foto: Bildbyrån/Montage

Trots påstådda rasistattacken – Landskrona Bois kan slippa straff

Uppdaterad
Publicerad

Cupmatchen mellan Landskrona och Östersund avbröts tillfälligt.

Detta efter att Isak Ssewankambo hamnat i hätska diskussioner med publiken.

– Någon av dem gör ett apljud, sade Ssewankambo till C More.

Men Landskrona kan slippa straff – eftersom den misstänkte personen var utanför arenan.

36 minuter in i cupmatchen mellan Landskrona och Östersund fick Östersund en hörna. Den tidigare U21-landslagsspelaren Isak Ssewankambo gick då ut för att ta hand om den.

Han lämnade dock hörnflaggan och gick upp mot gallret som höll publiken borta från planen. Där utbröt hetsiga diskussioner mellan åskådarna och Ssewankambo, som snart fick sällskap av sina lagkamrater.

– Jag går ut för att ta hörnan, och då är det nån av dem som gör ett apljud. Jag uppskattade inte det, så då sa jag det till dem, berättade Östersunds-spelaren till C More i halvtidspausen.

Ingen officell publik på plats

Händelsen har efteråt fördömts av båda klubbarna, men det verkar föga troligt att Landskrona straffas – trots att hemmaklubben normalt sett är ansvarigt för supportrarnas agerande. Anledningen är att det officiellt inte var någon publik på matchen, på grund av coronarestriktionerna. De aktuella åskådarna stod utanför gallret som avgränsade planen.

– De här supportrarna är ju utanför arenan. Det är ju lite svårt att bevaka dem. Matchen spelades ju på en idrottsplan där staketet är väldigt nära planen, konstaterar ÖFK:s säkerhetschef Joakim Jansson.

Ja, vet du om det ens är möjligt att straffa klubben?

– Nej, det tror jag inte. Landskrona är ju ansvariga för det som sker innanför staketet. Utanför staketet är det polisen som är ansvarig.

Blir det någon polisanmälan från er sida?

– Vi har inte hunnit gå igenom det hela ännu. Det har ju varit en matchdelegat på plats som jag inväntar återkoppling ifrån. Vi pratade som hastigast innan halvtidsvilan. Så det är där vi befinner oss just nu.

Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg meddelar för SVT Sport att hon inte kan uttala sig närmare om det konkreta fallet, men bekräftar att det generellt är som Jansson säger.

– Rent generellt gäller enligt våra tävlingsbestämmelser att förening ansvarar för och kan ådömas bestraffning för ordningsstörelser – däribland rasistiska påhopp – som föreningens företrädare eller supportrar orsakar inom arenan. Händelser utanför arenan är alltså normalt ingenting som föreningen åläggs bestraffning för, förklarar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.