Djurgårdens Olivia Schough jublar med lagkamrater under en cupmatch mot AIK i februari. Foto: Bildbyrån

Trots viruset – planerar turnering inför damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronavirusets spridning planerar damallsvenskan för start i månadsskiftet maj/juni.

För att vara redo till säsongsstarten kommer Djurgården tillsammans med tre andra Stockholmslag att arrangera en turnering.

– Det är kritiskt att vi får spela matcher och det behöver vi lösa på något sätt, säger Jean Balawo, sportchef för Djurgårdens damer, till SVT Sport.

Djurgården kommer tillsammans med AIK, Hammarby och Brommapojkarna att arrangera en försäsongsturnering som startar den 18 april och avslutas den 24 maj.

Detta för att göra sig redo inför den damallsvenska säsongen som fortfarande siktar på start i månadsskiftet maj/juni.

– Ja, det är riktigt. Vi jobbar fortfarande utifrån den planen, säger Elitfotboll dams generalsekreterare Tomas Hoszek till SVT Sport.

– Så länge man kan bedriva en verksamhet och får tävla kommer vi att sätta i gång serien. Om det innebär att det blir utan publik så kommer det att få bli så.

”Vi behöver spela matcher”

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är att matcher kan spelas om antalet åskådare begränsas och om det inte innebär för långa resor för lagen.

Trots det har Riksidrottsförbundet avrått till allt matchande medan Svenska Fotbollförbundet låter de lokala distrikten och klubbarna själva avgöra om de ska spela träningsmatcher.

– Det är sagt att man får spela träningsmatcher och det är det som vi förhåller oss till, säger Jean Balawo, sportchef för Djurgårdens damer, till SVT Sport.

– Tittar man på vår situation har vi spelat en 90-minutare i Svenska cupen samt 60 minuter mot Linköping. Annars har vi bara tränat. Vi behöver spela matcher, så är det. Jag kan tänka mig att det är samma läge för de andra klubbarna.

”Vi får stänga ute folk”

Matcherna har förlagts till arenor som Stockholms Stadion och Grimsta IP där man har möjlighet att stänga ute åskådare och undvika folksamlingar.

– Våra riktlinjer är att klubbarna bara får ha med sig sin spelartrupp och nödvändiga ledare. Det blir ingen publik. Vi ska försöka tv-sända matcherna för att folk inte ska stå och hänga på stängslena.

Vad har ni för plan om det dyker upp mycket folk?

– De flesta matcherna spelas på Stadion där inga obehöriga kommer in. Samma sak med Grimsta. Vi får stänga ute folk helt enkelt. Vi spelar till exempel inte på Stadshagens IP där det är öppet för allmänheten.

Klarar ni av att hålla er under gränsen på 50 personer totalt?

– Vi skissar fortfarande på det här så det får vi prata ihop oss om. Vi kanske inte behöver bollflickor till exempel. Men märker vi att det här inte går att genomföra med mindre än 60-70 personer kanske vi får fundera på det här en vända till och undersöka om det verkligen är värt det, säger Jean Balawo.

KLIPP: Här brister Dif ut i glädjetårar trots förlusten (26 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.