• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Foto: Bildbyrån

Trots VM-medaljen – Sverige kan missa OS i Paris 2024

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är regerande silvermedaljörer i OS, och tog i dag VM-brons.

Trots det är det inte säkert att de får spela OS i Paris nästa sommar.

De platserna fördelas nämligen i nystartade Nations League.

– Vi har ett jättetufft OS-kval, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Tidigare har OS-platserna fördelats i VM, där de bäst placerade VM-lagen från Europa tagit platserna. Och om flera lag åkt ut i samma steg har det spelats en kvalturnering.

Men dessa regler gäller inte. Vilka två europeiska lag som tar OS-plats två och tre (värdnationen Frankrike är redan kvalificerat) avgörs nämligen via nystartade Nations League.

Damlandslaget i fotboll

Kan krävas finalplats

Turneringen, som spelas i september-december med slutspel i februari, blir alltså helt avgörande för om Sverige får spela om medaljer nästa år. De två lagen som går till final tar platserna, och om Frankrike tar en av finalplatserna tas den sista OS-platsen av bronsmedaljörerna.

Sverige har en tuff grupp, med Spanien (som ju vann VM-semifinalen mot Sverige)  och Italien (som Sverige vann med 5–0 mot i gruppspelet) och Schweiz (som gick till åttondelsfinal i VM).

Gerhardsson: ”Jättetufft”

Endast gruppsegrarna går till slutspel.

– Jag kommer att titta på VM-matcherna nu under en vecka hemma och läsa ifatt lite. Men sen blir det att koppla på Nations League. Vi har ju Spanien hemma i första matchen, och har ett jättetufft OS-kval! Men vi hade varit borta från OS om det hade var de gamla reglerna. Så nu har vi en chans i alla fall!, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

SE MER: Sverige tog VM-brons i fotboll – knockad Asllani hjälte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet