Kosovare Asllani (nere till vänster) och Fridolina Rolfö (höger) gjorde Sveriges två mål i bronsmatchen mot Australien. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Sverige tog VM-brons i fotboll – knockad Kosovare Asllani avgjorde

Sverige är för andra världsmästerskapet i följd bronsmedaljörer.

Stor matchvinnare blev Kosovare Asllani.

Veteranen knockades i slutet av den första halvleken – och satte sedan 2-0 i den andra.

– Det är mycket känslor, säger Asllani till SVT Sport.

För fjärde gången genom tiderna, och andra mästerskapet i rad, har Sverige tagit brons i damernas fotbolls-VM.

Det vanns strax efter 12.00 (svensk tid) i australiska Brisbane – mot just Australien.

Damlandslaget i fotboll

– Otroligt skönt att vinna en medalj för det här laget och det svenska folket. Vi har blivit kärleksbombade, så man ville ge tillbaka, säger Kosovare Asllani.

Rolfö säker från straffpunkten

En halvtimme in i matchen, efter stor svensk dominans, kunde Mackenzie Arnold i Australiens mål inte stå emot. Fridolina Rolfö klev fram efter att VAR-rummet uppmärksammat domaren på att Stina Blackstenius blivit nedgjord i straffområdet på ett för bryskt sätt. Rolfö var säkerheten själv på straffen, och Sverige ledde med 1–0.

Strax innan paus såg matchen ut att ta slut tidigt för Asllani. 34-åringen skallade ihop med Australiens Caitlin Foord strax utanför Australiens straffområde, och medan Foord tog sig upp ganska snabbt blev Asllani liggandes länge på planen – men hon kunde spela vidare.

– Jag fick limma bakhuvudet lite. Jag var först på bollen och jag tycker att hon kom in lite sent. Men det smäller där ute, båda lagen vill mycket, säger Asllani.

Blackstenius assisterade till 2–0

Och tur var väl det. För en drygt kvart in i andra halvleken kom hon strax utanför straffområdet och slog till på ett tillslag på en passning som Stina Blackstenius slagit snett inåt bakåt. Avslutet gick i en perfekt bana precis innanför stolpen – och Sverige hade 2–0.

– Det var en fin träff. Det var ett fint fotbollsmål, konstaterar 2–0-skytten.

Fem minuter senare fick Asllani lämna plats åt Lina Hurtig, och från bänken fick hon se Sverige försvara ledningen på ett säkert sätt – och kunde efter slutsignalen rusa in på planen och fira Sveriges femte VM-medalj sedan starten 1991 – då Sverige tog brons.

Det är dessutom det fjärde mästerskapet i följd som Sverige tar medalj. De tog VM-brons 2019, OS-silver 2021 och EM-brons förra sommaren.

EFTERSNACK: Se analyser och intervjuer här: