Wayne Rooney och kompani kommer att spela med vallmoblomma och sorgeband. Foto: TT Nyhetsbyrån

Trotsar Fifa:s hot – spelar med vallmo

Uppdaterad
Publicerad

De brittiska fotbollförbunden har bestraffning att vänta efter nästa landslagshelg.

England och Skottland kommer att trotsa Fifa:s förbud mot politiska symboler – och spela med vallmo-blommor på matchtröjorna i landskampen länderna emellan.

Nästa helg infaller Remembrance day i Storbritannien. Då hedrar man soldater som mist sina liv i första världskriget och framåt. Dagen symboliseras av kornvallmo – kallad poppy – och under veckorna fram till den 11 november säljs vallmoblommor i papper som används som pin utanpå tröjan.

I de engelska fotbollsligorna syr lagen även in blomman på sina matchtröjor och matcherna inleds med en tyst minut.

VM-kval fotboll

”Känner väldigt starkt”

I år spelar England VM-kvalmatch mot Skottland den 11 november – men det internationella fotbollförbundet tillåter inte politiska, religiösa eller kommersiella budskap på landslagslagströjor.

Inför landskampen mellan England och Skottland har Fifa meddelat att bestraffning är att vänta om de brittiska förbunden ändå väljer att spela med vallmon på sina matchtröjor.

Den varningen väljer förbunden att trotsa – och enligt BBC är man villiga att acceptera bestraffningarna som följer.

England och Skottland kommer att spela med svarta sorgeband med vallmon insydd.

– Vi står sida vid sida med våra grannländer i den här frågan. Vi känner alla väldigt starkt kring detta. Det är inte en politisk symbol och jag tror att de flesta håller med oss om detta, säger den engelska förbundsordföranden Martin Glenn till BBC.

”Missuppfattat reglerna”

Enligt BBC är en poängs poängavdrag en möjlig bestraffning. Glenn tror inte att så blir fallet.

– Vi tycker inte att vi bryter mot deras regler. Vi tycker att de (Fifa reds anm.) missuppfattat sina regler. Jag är övertygad om att straffet inte blir hårt, säger Glenn.

I en vänskapsmatch mot Spanien 2011 spelade England med sorgebanden – men denna gång har de brittiska förbunden blivit informerade av Fifa om att det vore ett regelbrott.

Även det walesiska fotbollförbundet har skrivit till Fifa med en begäran om tillstånd att bära vallmon i sin kvalmatch mot Serbien den 12 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet