Foto: TT

Tusentals firade mästarna i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Inför uppskattningsvis 20 000 supportrar firade IFK Norrköping det allsvenska guldet sent på lördagskvällen. ”Ni och vi har gjort det här tillsammans och vi har utmanat de största på ett sätt som ingen annan har gjort förut”, säger huvudtränaren Janne Andersson till supportrarna.

Spelarna och ledarna anlände till Tyska torget i Norrköping vid 23-tiden, efter att ha åkt buss från Malmö där de tog hem segern i allsvenskan tidigare på dagen.

– Vi har känt det här stödet hela året och även tidigare år, som jag har uttryckt det. Ni är lika väl värda detta som vi är. Det är så jäkla häftigt att se er tillsammans, sade Janne Andersson på scenen.

Och fortsatte:

– Och nu är det ju faktiskt så att det spekuleras och diskuteras och alla har pratat om att vi skulle få gummiben och har för orutinerade spelare. Alla pratade om alla andra. Vi pratade om oss själva och hur vi skulle göra och vi har gjort det jäkligt bra. Jag är så inihelvete stolt!

”Aldrig sett staden såhär”

Sedan drog han igång ”Kamratsången” med de tusentals fansen som hade samlats.

– Det här är bara början. Nu börjar matchen, nu ska vi fira tillsammans med fansen, skrek Nicklas Bärkroth.

Kommunen anordnade festligheterna med laget på torget, dit alla var välkomna. 34-årige Lukas Aldén, som ivrigt följt laget sedan 1989, är en av dem som sökt sig dit.

– Jag har aldrig sett staden så här. Det är helt vansinnigt, alltså. Det går inte att beskriva. Jag tror aldrig jag har sett så många människor på en och samma plats i Norrköping, säger han med tydlig lycka i rösten.

På en storbildsskärm vid torget har lagets resa hem från guldmatchen i Malmö visats.

Betyder jättemycket

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att hela Norrköping förenas bakom IFK:s framgång.

– Det här betyder jättemycket för alla som gillar fotboll, men det betyder också jättemycket för hela staden och vi vill att människor ska få fira riktigt ordentligt, säger Stjernkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.