Matilda Lundblad och Caroline Seger. Foto: Bildbyrån

Experten sågar EM-arrangören: ”Det är en skandal”

Uppdaterad
Publicerad

England och Tyskland får två dagars mer vila än sina respektive motståndare i EM – det får NRK:s expert Carl-Erik Torp att rasa.

– Jag tycker det är en skandal, säger han till NRK.

– Ibland kan det vara bra att hålla igång matchtempot, säger läkaren Matilda Lundblad till SVT Sport.

I kväll spelar Frankrike-Nederländerna mot varandra i kvartsfinal i EM. Den som vinner får möta Tyskland i semifinalen, och får då två dagar mindre vila än tyskarna. I stället för fem matchfria dagar – som Tyskland – har de tre.

I norsk media har det väckt reaktioner.

Damlandslaget i fotboll

– Jag tycker att det är en skandal. Jag tycker att det är fruktansvärt dum planering av arrangören. Det ändrar tävlingsmomentet mycket, säger NRK-experten Carl-Erik Torp.

”De får vissa fördelar”

Även för Sverige blir det mindre vila. England står för motståndet och kommer dit med två dagar mer vila i benen.

– Det brukar bli så för värdnationen, att de får vissa fördelar. Det finns inte så mycket att säga om det. Så det är bara att slappna av i kroppen och lösa det på bästa möjliga sätt, säger lagkapten Caroline Seger.

”Beror på hur man tränat”

Matilda Lundblad, läkare i Elfsborg, tror inte att det kommer att vara några problem för Sverige.

– Ibland kan det vara bra att hålla igång matchtempot. Beror på hur man tränat inför. Vi i Elfsborg har ibland haft fördel med täta matcher för att vi tränade utefter det, säger Lundblad till SVT Sport och berättar att de första 48 timmarna efter match är de mest kritiska.

– Det behöver inte vara nån fördel för England så sett.

Kan det till och med vara positivt?

– Ja, att man håller upp matchtempot. Ibland kan det vara läskigt att spela efter uppehåll även om tränat. Att ha bra tempo är inte heller fel. Två dagar är väl rätt lite men att få mellan tre-fyra dagars uppehåll kan vara optimalt.

Covid oroar

Sverige hade tre spelare borta som var sjuka i covid-19 mot Belgien och Seger var även fortsatt skadad. Att få längre vila hade därför kanske varit extra behövligt för dem.

– Fördelen Sverige hade fått av två extra dygn är att få tillbaka alla med covid och få igång nån i träning. Det här ska man klara tycker jag.

KLIPP: Caroline Seger om skadesituationen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En skada satte stopp för Caroline Seger i kvartsfinalen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet