Lautaro Martinez gjorde Inters första mål i Europa League-semifinalen. Foto: Sascha Steinbach/AFP/TT

Inter körde över Sjachtar Donetsk – klart för Europa League-final

Uppdaterad
Publicerad

Inter är klart för Europa League-final.

De är det efter en överkörning av Sjachtar Donetsk.

Matchvinnare i 5–0-segern: Lautaro Martinez och Romelu Lukaku.

För första gången sedan 2010, då de vann Champions League (ett år efter att Zlatan Ibrahimovic lämnat laget) är Inter klart för en Europa-final.

Semifinalen mot ett svagt Sjachtar Donetsk blev inte någon speciellt spännande historia. Efter 20 minuter tog de ledningen genom Lautaro Martinez. Sjachtars målvakt misslyckades totalt med en passning, som Nicola Barella tog istället. Han drev ut på högerkanten och slog ett inlägg som Martinez nickade in.

Europa League

Lukaku tvåmålsskytt

Samme Martinez nickade sedan in även 3–0 på hörna, som mer eller mindre blev spiken i kistan.

Martinez spelade även fram till Romelu Lukakus 4–0-mål i den 78:e minuten. Målet var Lukakus 32:a denna säsong – och den tionde raka Europa-matchen som han gjort mål i. Belgaren fastställde sedan slutresultatet fem minuter senare.

– Vi var effektiva. Vi visste att vi hade ett övertag på högerkanten och det utnyttjade vi, vi gjorde ju de flesta av våra mål därifrån, sade Lukaku i den officiella tv-intervjun efter matchen.

”En stor besvikelse”

I Sjachtar-lägret var det förstås besviket.

– Vi har haft en suverän Europa-säsong, men detta resultat var en stor besvikelse. Vi kunde inte visa upp vår fotboll. Det andra målet sänkte oss mentalt, sade Davit Khocholava, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I final ställs Inter mot Sevilla, som i går vann med 2–1 mot Manchester United.

– Det viktigaste nu är att vi återhämtar oss de närmaste två dagarna och gör oss redo för matchen på fredag. De har mycket erfarenhet från Europa-spel och visade det i går. För oss är det ju den första gången vi är här, sade Lukaku efter semifinalen.

UEFA Europa League

Internazionale logo

Internazionale

5 - 0

Shakhtar Donetsk logo

Shakhtar Donetsk

Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Publik: 0
Domare: Szymon Marciniak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet