Mesut Özil. Foto: Bildbyrån

Tyska fotbollsförbundet: ”Beklagar Özils avhopp”

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade den tyske stjärnan Mesut Özil att han slutar i landslaget.

Nu svarar landets fotbollsförbund, och beklagar mittfältarens beslut.

Mesut Özil deklarerade i går att han spelat sin sista landskamp för Tyskland. I ett brev på Twitter beskrev Arsenal-stjärnan hur han upplevt rasism och brist på respekt, såväl från tyska supportrar som från representanter från landets fotbollsförbund.

Özil och landslagskollegan Ilkay Gundogan hamnade i blåsväder strax före fotbolls-VM i juni. Det efter att ha ställt upp på bild tillsammans Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, något som väckte massiv kritik. Efter den sportsligt misslyckade VM-turneringen beskriver stjärnan hur hat och hot fortsatt strömma in.

Förbundet uttalar sig

Nu har det tyska fotbollförbundet DFB kommenterat Özils beslut. I ett uttalande sin hemsida beklagar man avhoppet samtidigt som man understryker att förbundet trots allt bedriver ett framgångsrikt mångfaldsarbete.

”DFB beklagar att Mesut Özil lämnar landslaget. Det påverkar emellertid inte förbundets beslutsamhet att konsekvent och av djup övertygelse fortsätta med det framgångsrika integrationsarbetet”.

”Bilden har väckt frågor”

Förbundets representanter ska ha hållit ett möte under dagen där Özils utspel diskuterats. I uttalandet berör man också den omtalade bilden med Erdogan.

”Bilderna med Turkiets president Erdogan har därför väckt frågor hos många människor i Tyskland. Att även Tysklands fotbollsförbund har bidragit till det medger vi självkritiskt. Och vi beklagar att Mesut Özil upplevde det som om han inte försvarades tillräckligt när han blev måltavla för rasistiska slagord”.

Vidare skriver DFB att man velat se en tydligare förklaring till bilden från Özil och Gündogan.

Förnekar rasism

Mesut Özils anklagelser om rasism inom förbundet tillbakavisas bestämt.

”Att Tysklands fotbollsförbund kan förknippas med rasism tillbakavisar vi med eftertryck med hänsyn till våra representanter, medarbetare, föreningar och insatser från våra miljontals gräsrötter.”

Uttalandet i sin helhet:

Tysklands fotbollsförbund har i dag under en telefonkonferens diskuterat Mesut Özils besked att han slutar i landslaget. Mesut Özil har spelat 92 landskamper för Tyskland. Han har bidragit till en lång tids framgångar både på och utanför planen. Han hade stor del i att Tyskland blev världsmästare i Brasilien 2014. Därför är och förblir Tyska fobollförbundet Mesut Özil ytterst tacksamt för hans utomordentliga insatser i den tyska landslagströjan.

Mångfald är en styrka, inte bara inom fotbollen. Därför är vårt integrationsarbete på alla nivåer av central betydelse. Från lägsta divisionen till landslaget finns det spelare med invandrarbakgrund. Vi lever och spelar tillsammans trots att vi har olika bakgrund, religion och kultur. Det som måste förena oss alla på och utanför planen är efterlevnaden av de i grundlagen förankrade mänskliga rättigheterna, försvaret av åsikts- och yttrandefriheten samt respekt, tolerans och rent spel. Varje spelare som spelar fotboll för Tyskland måste omfatta dessa grundvärderingar.

Bilderna med Turkiets president Erdogan har därför väckt frågor hos många människor i Tyskland. Att även Tysklands fotbollsförbund har bidragit till dett medger vi självkritiskt. Och vi beklagar att Mesut Özil upplevde det som om han inte försvarades tillräckligt när han blev måltavla för rasistiska slagord, liksom fallet var med Jerome Boateng. Det hade emellertid varit av vikt att Mesut Özil, liksom tidigare Ilkay Gündogan, lämnat svar gällande detta foto, oberoende av det sportsliga resultatet i turneringen i Ryssland. I Tysklands fotbollsförbund vinner och förlorar vi tillsammans, som ett lag.

Tysklands fotbollsförbund skulle ha glatt sig om Mesut Özil fortsatt hade velat ingå i laget på denna gemensamma basis. Han har fattat ett annat beslut. Tysklands fotbollsförbund respekterar detta, och det hör till god ton att vi som förbund att vi visar respekt för en uppskattad landslagsspelare och lämnar somliga offentliga uttalanden utan kommentar som till ton och innehåll är främmande för oss.

Att Tysklands fotbollsförbund kan förknippas med rasism tillbakavisar vi med eftertryck med hänsyn till våra representanter, medarbetare, föreningar och insatser från våra miljontals gräsrötter. Tysklands fotbollsförbund har i flera år i hög grad engagerat sig i integrationsarbetet i Tyskland. Vi delar bland annat ut Integrationspriset, vi har initierat kampanjen ”1:0 för ett välkomnande” och vi har integrerat tiotusentals flyktingar i fotbollsfamiljen. Vi har under de gångna femton åren genomfört ett omfattande integrationsarbete som nått ut ända till amatörklubbarna. Tysklands fotbollsförbund står för mångfald, från representanterna i ledningen till de otaliga människor som dagligen engagerar sig på gräsrotsnivå.

Tysklands fotbollsförbund beklagar att Mesut Özil lämnar landslaget. Det påverkar emellertid inte förbundets beslutsamhet att konsekvent och av djup övertygelse fortsätta med det framgångsrika integrationsarbetet.

Översättning: Erik Elmevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.